News55

Hundar blir griniga av för lite sömn

En sovande hund. En studie visar att hundar som inte får tillräckligt med sömn blir griniga och att de flesta hundar borde sova minst 13 timmar per dygn
En studie visar att hundar som inte får tillräckligt med sömn blir griniga och att de flesta hundar borde sova minst 13 timmar per dygn. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

När hundar inte får tillräckligt med sömn kan det påverka deras humör så att de blir mer konfrontativa och inte lika snälla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundar borde vanligtvis spendera nästan två tredjedelar av dygnet med att sova, men 5,6 miljoner hundar i Storbritannien sover bara som mest tolv timmar, det skriver The Sun.

Enligt Agria sover en vuxen hund mellan 8–16 timmar per dygn, beroende på aktivitetsnivå och ålder. Valpar behöver mer sömn, cirka 18–20 timmar och äldre hundar behöver mellan 16–18 timmars sömn.

Morrar, nafsar och biter

En studie har funnit att hundar som sover mindre än tio timmar är mer benägna att visa konfronterande beteenden.

Det kan vara att de morrar, nafsar eller biter andra husdjur i hushållet, det gör enligt studien 4 procent av hundarna, 6 procent av hundarna gör det här mot hundar utanför deras hem.

För hundar som får mer än 13 timmars sömn mer än halveras dessa siffror, vilket tyder på en koppling mellan den mängd sömn de får och hur de reagerar på stressiga situationer.

ANNONS

Minst 13 timmar

“Även om den perfekta mängden sömn kommer variera mellan hundar, kan det bevisen tyder på faktiskt vara överraskande för många ägare. Hundar borde faktiskt sova över 13 till 16 timmar varje dag”, säger Lynne James till The Sun.

ANNONS

Hon är veterinär vid den brittiska välgörenhetsorganisationen PDSA, som erbjuder veterinärvård till låg kostnad och som gjort studien. 

En hund ska alltså helst sova mer än halva dagen.

“Men våra fynd visar att ett stort antal hundar inte får tillräckligt med sömn, i själva verket sover 5,6 miljoner hundar i Storbritannien i 12 timmar eller ännu mindre”, säger hon till The Sun.

Hon menar att det inte är någon överraskning att brist på sömn spelar en roll för hur vi mår, och att det också gäller hundar.

Hemmiljön påverkar

Studien fann även att en hunds hemmiljö påverkar hur länge den sover.

Hundar som bor med tre eller fler personer är mer benägna att få mindre än tio timmars sömn och hundar i hem med bara en eller två personer får vanligtvis mer än 13 timmars sömn.

En fjärdedel av de hundar som bor i hushåll med barn bara får åtta till tio timmars sömn, här får nästan en av tio hundar mindre än åtta timmars sömn.

ANNONS

Så introducerar du en valp för din gamla hund

Det kan ibland vara svårt att ta hem en ny valp när det redan finns en vuxen hund i hemmet, en hundtränare ger här några tips på hur du kan göra för att hundarna ska bli vänner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS