News55

Därför morrar hunden – inte för att den är elak

En hund som morrar
När en hund morrar är det en form av försvar och en specialist på hundbeteende jämför det med en människa som säger sluta. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

Det kan vara utmanande att ta hand om en rädd hund som morrar och för att kunna hjälpa den på rätt sätt är det viktigt att förstå hundens behov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som människor kan hundar bli rädda och få ångest, i stället för att straffa din hund när den morrar är det viktigt att förstå att den försöker försvara sig eller behöver utrymme, det skriver Pet é Pop.

Renee Rhoades är en specialist på hundbeteende som på sitt officiella Instagram-konto lyfter fram några viktiga saker för att hjälpa rädda hundar.

Straffa inte hunden

Det finns hundägare som straffar sin hund när den morrar, men hundar morrar inte utan anledning eller för att de är elaka.

Att morra är en form av försvar och Renee Rhoades jämför det med en människa som säger sluta.

“Din hund vill inte ha konflikt; den vill ha utrymme“, skriver hon på Instagram.

Hundar har ingen moraluppfattning och förstår vad som är rätt och fel på samma sätt som vi, hundar försöker alltså inte medvetet irritera oss eller ge oss obehag.

ANNONS

Ge hunden trygghet

ANNONS

Renee Rhoades skriver att du kan ha den mest ‘lydiga’ hunden, men rädsla kommer alltid att vinna över lydighet eftersom det viktigaste för djur är att känna sig säkra.

När din hund är rädd kan du ge den något den tycker om och trösta den eftersom det för djur är viktigt att känna sig säkra och du genom att trösta hunden hjälper den att känna sig tryggare.

Renee Rhoades menar att du hjälper till att minska din hunds rädsla genom att ge den tröst och trygghet, det förstärker inte hundens rädsla, som en del tror.

Morrar av en anledning

I ett annat inlägg på sitt Instagram-konto skriver hon att det alltid finns en anledning till att en hund morrar och att vi alltid kan hjälpa våra hundar att må bättre, vilket minskar deras behov av att morra.

Hon skriver vidare i inlägget att när en hund uppfattar ett hot, även om det verkar irrationellt för oss, utlöser det en kaskad av fysiologiska förändringar som förbereder hunden för kamp eller ​​flykt.

Även om vi inte kan förstå det upplevda hotet, är det viktigt att vi känner empati för en hundens instinktiva reaktion, ger trygghet och skapar en säker miljö.

Är hundkommunikation

ANNONS

Hon förklarar i inlägget att morrande inte nödvändigtvis en dålig sak för en hund, det är en naturlig form av hundkommunikation som gör att hunden kan uttrycka obehag eller varna andra för potentiell aggression. 

Om vi undertrycker en hunds morrande kan det, enligt Renee Rhoades, leda till att deras varningssignaler dämpas, vilket kan eskalera deras beteende till mer direkta former av aggression, som exempelvis att de börjar bitas.

Kan hundar “snacka” med människor? Forskning pågår

Människor kan kommunicera med hundar med hjälp av tryckknappsenheter med ljud. Nu vill forskare ta reda på om hundar kan kommunicera med människor på samma sätt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS