News55

Så mycket kan du spara på att ha katt istället för hund

katt hund
Det kan skilja många hundralappar i månaden beroende på vilket husdjur du har. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Det kostar betydligt mer att ha hund som husdjur jämfört med att ha katt. Det visar en ny undersökning från Agria, vilket Nyheter24 rapporterar om. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Undersökningen från Agria visar att en klar majoritet av kattägarna, 58 procent, betalar mindre än 1000 kronor i månaden för sitt husdjur.

Av hundägarna betalar ungefär en tredjedel, 34 procent, mindre än 1000 kronor i månaden. Nästan hälften av hundägarna, 45 procent, betalar mellan 1000 och 1999 kronor varje månad för sin hund. 

Därför är det billigare med katt

Kostnadsskillnaderna mellan hundar och katter beror på flera faktorer.

– Katter äter mindre portioner än de flesta hundraser. De besöker inte veterinären så ofta som hundar och har därmed lägre försäkringspremier, förklarar Agrias affärsområdeschef Patrik Olsson.

Mat, pälsvård, klippning, hälsoproblem, försäkringspremie och veterinärbesök gör att kostnaden kan dra ifrån för hundägare.

– Djurägarens utgifter kan variera under djurets liv. Ofta är det mer utgifter i början av livet med valpkurser, grundläggande vaccinationsprogram och olika typer av utrustning som korg, transportbur, koppel och matskålar. Om djuret är i behov av veterinärbehandlingar stiger kostnaden under en viss period, förklarar Olsson.

hund och katt jämförelse
Veterinärkostnaderna för en Dobermann kan bli dyra. Foto: Unsplash
ANNONS

Stora hundar med rasspecifika hälsoproblem kostar mer än små och friska hundraser. Dobermann är exempel på en större hundras som ofta drabbas av sjukdomar, vilket News55 har rapporterat om tidigare.

Så mycket kan du spara

Enligt Nyheter24, som har undersökt och jämfört försäkringskostnader, kan man spara upp till 1826 kronor på att ha en katt som husdjur istället för en hund. 

Läs mer:

Då mår katten som fisken i vattnet

Hundar 2024: 10 bästa raserna för seniorer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS