News55

Tips: Så får du katt och hund att funka ihop

En katt och en hund nosar på varandra. För att introducera katter och hundar som inte känner varandra behövs mycket planering och uppmärksamhet men gör du på rätt sätt kan de bli goda vänner.
För att introducera katter och hundar som inte känner varandra behövs mycket planering och uppmärksamhet men gör du på rätt sätt kan de bli goda vänner. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 21 aug. 2024

Katter och hundar kan vara vänner men vare sig du tar hem en ny katt till din hund eller en ny hund till din katt är det viktigt att du introducerar dem på rätt sätt.

ANNONS
ANNONS

Med mycket eftertanke, planering och uppmärksamhet förbättrar du chanserna att en hund och en katt som inte känner varandra ska kommer överens, det skriver Countryfile

Katter blir lättare stressade

Daniel Warren-Cummings är beteendevetare vid Storbritanniens största välgörenhetsorganisation för katter, Cats Protection.

Han förklarar att hundar till sin natur är sociala djur som är bättre anpassade till föränderliga miljöer och nya upplevelser. 

Katter blir lättare stressade och känner sig mer sårbara när de möter ett annat djur, det gäller även om din hund är väldigt avslappnad och van vid andra katter.

Katter behöver därför platser som de kan dra sig tillbaka till där de kan vila och känna sig trygga. 

“Var beredd på att det tar tid, att framgångsrikt introducera katter och hundar sker inte över en natt. Det kan ta veckor eller till och med månader innan dina husdjur är bekväma tillsammans. Ha inte bråttom, att ta det långsamt innebär att båda dina husdjur är mer benägna att acceptera den andra”, säger Daniel Warren-Cummings till Countryfile. 

ANNONS

Säkert utrymme för katten

ANNONS

Ett av de viktigaste stegen i introduktionen av katt och hund är att skapa ett säkert utrymme för katten att dra sig tillbaka till, det gäller oavsett om det är en katt som redan finns i hemmet eller en ny katt som ska introduceras. 

”Det säkra området ska vara en fristad för din katt, där hunden inte är tillåten och borta från hemmets allmänna liv och rörelse. Här ska det finnas mat- och vattenskålar, kattlåda, klösmöbel och ett gömställe, en uppochnedvänd kartong med ett utskuret ingångshål är idealiskt”, säger Daniel Warren-Cummings till Countryfile.  

Vältränad hund som lyder

Om du redan har en hund ska du se till att du har tränat den ordentligt så att den lyder dina kommandon. 

Tänk noga på hur din hund beter sig, om du vet att den har en tendens att jaga små djur kan du behöva fundera på om det verkligen är rätt att skaffa en katt. 

Låt dem byta doft

De första dagarna ska du inte ens låta katten och hunden se varandra, vänj dem istället vid varandras närvaro genom att de får byta doft. 

”Både katter och hundar har ett högt utvecklat luktsinne, och det kan du använda till din fördel. Du behöver två trasor, en att torka av din katt med och en för att torka av hunden. Placera sedan den hunddoftande trasan i kattens säkra område och vice versa. Låt varje djur närma sig trasorna på egen hand. På så sätt kommer de redan att vara bekanta med det andra husdjuret när du går till nästa steg. Fortsätt att upprepa detta flera gånger om dagen tills varje djur inte visar någon reaktion på lukten”, säger Daniel Warren-Cummings till Countryfile.  

ANNONS

Se varandra med barriär

En hund och en katt tittar på varandra genom en glasdörr
När du låter katten och hunden se varandra för första gången ska du använda någon form av barriär, som en glasdörr och hunden ska vara kopplad. (Foto: Unsplash)

Han förklarar vidare att när hunden och katten är bekanta med varandras doft kan du låta dem se varandra. 

Han föreslår att du först går en långpromenad med din hund och då håller den kopplad hela tiden så att du har så mycket kontroll som möjligt. 

När du låter katten och hunden se varandra för första gången ska du använda någon form av barriär, som en glasdörr eller en trappgrind och fortfarande ha hunden kopplad.

Belöna hunden när den är lugn

Låt katten återvända till sitt säkra område när den vill. Helst ska en person vare med katten och en annan med hunden.

Om det inte är möjligt ska du fokusera på hunden och belöna den när den är lugn, efter några minuter låter du djuren återgå till sina områden i hemmet, om katten inte redan gjort det.

ANNONS

Frestas inte att låta de första mötena pågå för länge, det är bättre med korta, positiva interaktioner som pågår under en lång tidsperiod och se till att din katt alltid har kontroll över hur mycket tid den vill tillbringa med din hund.

Lämna dem inte obevakade eller ensamma tillammans förrän du är helt säker på att de trivs med varandra och kommer överens.

Det skiljer katt- och hundmänniskor åt

Föredrar du katter eller hundar? Din preferens kan säga något om din personlighet, enligt forskare i USA. Det rapporterar Kurera.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS