News55

Årets barnbarn: Lagar matlådor till morföräldrarna varje vecka

matlåda
Om man kunde vinna titeln "årets barnbarn" hade Josefine Motin gjort det. Personerna på bilden är inte personerna i artikeln. (Foto: Canva)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 07 apr. 2025Publicerad: 07 apr. 2025

Josefine Motin har funnit ett speciellt sätt att uttrycka sin kärlek till sina morföräldrar. “De blir så glada och de känner att de har fått livskvalitet igen”, säger hon till P4 Göteborg.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje vecka ser hon till att laga och leverera matlådor fyllda med hemlagade rätter, en tradition som har pågått i tre år.

För henne handlar det inte bara om matlagning utan om att ge sina morföräldrar en känsla av värme och omtanke, något som ökar deras livskvalitet.

MISSA INTE: Hörselfel ökar risken för demens – så kan du motverka det. News55

Att dela och inspirera

Med över 150 000 följare på sociala medier delar Josefine sin matlagning och sina tips, men det handlar inte om att få uppmärksamhet.

Hennes främsta mål är att inspirera andra att också ta hand om sina äldre släktingar, uppger Sveriges Radio.

Genom att dela sin berättelse hoppas hon kunna uppmuntra fler att skapa liknande rutiner och visa kärlek genom små, men betydelsefulla handlingar som att laga och leverera mat.

ANNONS

En omtänksam gärning

ANNONS

Det hela började på ett enkelt sätt.

Josefine skickade bilder på de rätter hon lagat till sin familj i en gemensam chatt, och hennes morföräldrar blev intresserade.

De frågade om de kunde få smaka på maten, vilket ledde till att Josefine frågade om de ville ha mat varje vecka.

Detta var starten på en tradition som nu är en självklar del av hennes och morföräldrarnas liv.

Varierad meny i matlådorna

För Josefine är det viktigt att variera menyerna.

Morföräldrarna uppskattar både klassiska svenska rätter som pannbiff och ärtsoppa, men även lite mer moderna alternativ.

Denna blandning gör att hon kan hålla maten intressant och samtidigt ge dem en smakfull upplevelse varje vecka.

ANNONS

Förberedelsen av rätterna tar numera bara en timme, vilket gör att hon kan hålla traditionen vid liv utan att det känns som ett allt för stort åtagande.

Se även:

Expert: Därför ska du inte värma maten flera gånger. News55

Edward Bloms tips för att hålla nere matpriserna. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS