News55

Därför ska du inte förvara lök i kylskåpet

Lök
Lök trivs där det är svalt, mörkt och torrt (Foto: Getty Images)
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 21 aug. 2025Publicerad: 23 aug. 2025

Potatis, äpplen och lök är några av de råvaror som oftast slängs i svenska hushåll. För både miljöns och plånbokens skull är det klokt att förvara livsmedel på rätt sätt. Då kan de hålla sig fräscha i månader och slipper hamna i soporna i onödan.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll i genomsnitt omkring 15 kilo mat per person varje år – mat som egentligen hade kunnat ätas upp.

Frukt och grönsaker står för den största delen av matsvinnet, cirka 36 procent, och lök är en av de råvaror som oftast hamnar i soporna.

Orsaken? Många vet helt enkelt inte hur den ska förvaras på rätt sätt.

Blir dålig i kylskåpet

En vanlig miss är att lägga lök i kylskåpet. Det kan kännas logiskt eftersom den ska förvaras svalt och mörkt.

Men i kylen blir miljön ofta för fuktig, vilket gör att löken kan börja mögla eller skjuta skott. Det förkortar lökens livslängd avsevärt, förklarar matprofilen Mary Mammoliti i ett inlägg på TikTok, återgivet av Allas.

Det är alltså kombinationen av svalt, mörkt och torrt som avgör hur länge löken håller.

ANNONS

Rätt miljö

ANNONS

En källare är det bästa alternativet för lökförvaring, förklarar Mary Mammoliti.

Saknar man det fungerar ett svalt skafferi eller ett skåp som inte utsätts för ljus och värme. Löken bör inte placeras nära spisen eller i direkt solljus, då förkortas hållbarheten snabbt.

Allas betonar också vikten av att se över sina råvaror regelbundet. En dålig grönsak kan påverka de andra i samma påse eftersom den avger ämnen som påskyndar mognad. Genom att rensa bort de som blivit mjuka eller skadade kan man förlänga livslängden på resten.

Så förvarar du lök smartast

Det bästa är att lägga löken i nätpåsar eller öppna korgar så att den får luft omkring sig. Ett klassiskt sätt är också att fläta samman lökarna och hänga upp dem – både praktiskt och dekorativt.

Undvik att förvara grönsaken i plastpåsar, där fukten stannar kvar och gör att den snabbt blir dålig.

Mammoliti påpekar att lök faktiskt kan hålla sig i två till tre månader när den får rätt förutsättningar. Det är en stor skillnad jämfört med den korta tid den klarar sig i kylskåpet.

Läs mer på News55: Livsmedel som du faktiskt bör slänga

ANNONS

Se även: Matpriserna stiger – men maten går i soporna

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS