Förvånansvärt många gör fel och riskerar därmed att förstöra smaken på svenskarnas favoritknöl, färskpotatis.
Då förstörs smaken: "Många gör fel" – så kokar du färskpotatis rätt


Mest läst i kategorin
Få saker slår kokt färskpotatis med smält smör och dill på midsommarafton. Inte minst tillsammans med de klassiska tillbehören matjessill, gräddfil och valfri festdryck.
Men det gäller att behandla potatisen rätt. Krögaren och tv-kocken Stefan Ekengren, känd som ”potatiskocken”, vet exakt hur du undviker fallgroparna, skriver Allt om Mat.
Missa inte: Kommer finnas jordgubbar till midsommar – kan bli dyra. News55
“Den stora skillnaden”
Färskpotatis är älskad för sin lena smak och mjälla konsistens. Enligt Ekengren, som tillägnat en hel bok åt potatisens möjligheter, finns det tydliga skillnader i hur man kokar färskpotatis jämfört med vanlig lagrad potatis.

“Den stora skillnaden är att färskpotatis läggs ner i kokande vatten. ‘Vanlig’ potatis klarar av att koka upp från kallt vatten”, säger han.
Ett vanligt misstag han ofta ser är att potatisen får koka för länge, eller att man använder för stora exemplar. Det kan göra att skalet spricker, smaken urvattnas och konsistensen blir smulig i stället för fast.
Läs även: De blå zonernas hemlighet – det här ska du äta. News55
Senaste nytt
Då försvinner smaken
För den som vill få till det perfekta resultatet delar han med sig av sin metod: alltid välja små potatisar, salta vattnet ordentligt, och hålla noga koll på koktiden – det ska vara precis tills potatisen är genomkokt, men inte längre, förklarar Ekengren.
Dessutom är färskpotatis känsligare för överkokning än vinterpotatis. Det tunna skalet spricker lätt, och med det försvinner en stor del av smaken. Därför bör man använda en vass potatistestare och lyfta upp potatisen direkt när den är klar.
Läs även: Sillen rödlistad: Tänk om inför midsommar. News55
Ekengrens råd är också tydliga när det gäller användningsområde. Små potatisar lämpar sig bäst för att kokas och serveras som de är, gärna med smör och dill. Större potatisar går däremot bra att använda till potatissallader eller rostning.
Med några enkla men viktiga steg blir färskpotatisen somrig njutning snarare än misslyckat tillbehör. Och för den som vill ta det på allvar: det är inte bara potatis, det är hantverk.
Färskpotatis går även att grilla
Många brukar avsluta midsommarafton med grillning på kvällen och även här kan du avnjuta färskpotatisen. Här kommer ett recept som Hebe Frukt & Grönt bjuder på.
Koka potatisen nästan klar, trä dem på spett och grilla lätt över glöd. Ta bort spetten efter cirka 10 minuter på grillen, med vändning under tiden, för en perfekt gyllenbrun yta.
Pensla med örtsmör (vitlök, persilja, timjan och dijonsenap) precis före servering. Grillad färskpotatis passar bra till grillade kött– eller fiskrätter.
Glad midsommar!
Läs även: Här är kosten som kan sänka ditt blodtryck. News55

Allmänreporter på News55. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Har tidigare skrivit nyheter för www.realtid.se Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Allmänreporter på News55. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Har tidigare skrivit nyheter för www.realtid.se Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.