En förändring är på väg mot svenska högtider efter att Världsnaturfonden WWF nyligen rödlistat den norska vårlekande sillen, en av de viktigaste ingredienserna i den klassiska inläggningen.


Mest läst i kategorin
Midsommar utan sill är för många svenskar otänkbart. Men framtidens sillburkar kan komma att se annorlunda ut, skriver DN.
Beskedet från WWF i april har väckt stort eko. Organisationen avråder nu konsumenter från att äta denna sill eftersom fisket överskrider de vetenskapliga råden för hållbart uttag.
Tidigare erfarenheter visar att beståndet är sårbart – under 1970-talet kollapsade det helt och återhämtningen tog decennier. Att försiktighet nu förespråkas ses som nödvändigt av många.
MISSA INTE: Stefan Sauks märkliga drag på 70-årsdagen – “firar 60 igen istället”
Sillen: En självklarhet på midsommarbordet
För Jonas Lundberg, vd på Klädesholmen Seafood, ett av Sveriges största sillföretag, är situationen komplicerad. Den norska vårlekande sillen har varit en basråvara för både inlagd sill och matjes. Att hitta en motsvarande ersättning är inte helt enkelt.
“Vi är mycket lyhörda för WWF:s rekommendationer och jobbar aktivt för att hitta hållbara lösningar”, säger han till DN.
Det handlar inte bara om att hitta vilken sill som helst. Fetthalten, storleken och kvaliteten är avgörande för att produkterna ska smaka som vi är vana vid. Och även om det finns alternativ – som sill från Nordsjön – är tillgången på högkvalitativa exemplar begränsad.
Klädesholmen Seafood planerar att fatta beslut om hur de ska gå vidare innan semestern. Samtidigt betonar Jonas Lundberg att dialogen med handeln är viktig. Handelskedjorna vill inte ha rödlistade produkter i hyllorna och konsumenternas förtroende står på spel.
MISSA INTE: Begagnade böcker lockar fler – samtidigt växer kritiken mot skatten
Senaste nytt
Abba ser över alternativen på sill
Även Orkla Foods Sverige, som bland annat producerar sill under varumärket Abba, påverkas av situationen.
Kommunikationschefen Sara Paulsson berättar att de för årets produkter använder sill som fiskades innan rödlistningen, samt Nordsjösill. För kommande säsonger pågår en noggrann genomgång av möjliga alternativ.
“Vi analyserar nu olika alternativ och ser över hela vår inköpskedja. Vi vill inte flytta problemet från ett bestånd till ett annat”, säger hon till DN.
Både Abba och Klädesholmen Seafood betonar vikten av att hitta lösningar som inte bidrar till överfiske någon annanstans. Det gäller att agera ansvarsfullt och långsiktigt, vilket är en utmaning när traditioner och förväntningar ska balanseras mot hållbarhet.

MISSA INTE: Expert: Varför beroende drabbar vissa – och hur man undviker det
Handeln ställer krav
Axfood, som står bakom kedjor som Willys och Hemköp, är tydliga i sin hållning. De sillar som redan är uppfiskade säljs ut, men när lagren tar slut blir det ändring.
Presschefen Magnus Törnblom förklarar att de arbetar tillsammans med sina leverantörer för att ställa om sortimentet.
Liknande besked kommer från Ica och Coop. Ica poängterar att deras policy förbjuder inköp av rödlistad fisk och att de nu söker efter hållbara alternativ.
Hos Coop pågår också en dialog med leverantörer som Orkla för att hitta lösningar inför kommande midsommarfiranden.
En förändring som märks
Att få tillgång till hållbar sill är inte bara en fråga för handeln eller producenterna. Ett förändrat utbud kan kännas ovant, men samtidigt växer förståelsen för vikten av att värna våra hav.
Med förändringarna på gång kan midsommaren 2026 komma att bjuda på en ny sorts sill – fortfarande traditionsbunden, men med ett större fokus på framtiden, men just nu ser det mörkt ut.
“Alternativen finns men till betydligt mindre kvantiteter på den kvaliteten vi söker”, konstaterar Jonas Lundberg.
Läs mer om ekonomi:
28 miljoner: Astrid Lindgrens värld vinner kamp mot staten
Matpriserna planar ut – men vissa varor sticker ut
Bedragare lurar äldre – men fler kan få ersättning
ANNONS

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.