News55

Så förvarar du vin när du öppnat flaskan eller boxen

en kvinna tittar i ett kylskåp och en öppnad vinflaska med ett glas. En sommelier och vinskribent ger tips om hur du bäst förvarar vin om du öppnat flaskan eller boxen
En sommelier och vinskribent ger tips om hur du bäst förvarar vin om du öppnat flaskan eller boxen. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

Hur länge håller vin och smakar gott efter att du har öppnat flaskan eller vinboxen? Den frågan svarar en vinexpert på.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommelieren och vinskribenten Anders Grube vet hur snabbt vinet i en öppnad flaska blir dåligt, och säger att det ofta håller sig fräscht längre än vi tror, det skriver Allt om mat Expressen.

Enligt honom kan du ofta, utan problem, spara en öppnad vinflaska i tre till fyra dagar om du försluter den direkt och förvarar den i kylen eftersom vin ska ha så lite kontakt som möjligt med luften för att inte oxidera.

Han förklarar att så kallade naturviner ofta inte har någon svaveloxid tillsatt som konserveringsmedel, eller mindre än andra viner, varför de inte är lika stabila samt lite skörare och oxiderar snabbare.

Förvara vin så här

Det är enligt Anders Grube ingen skillnad i hållbarheten mellan röda och vita viner, men det finns några enkla saker du kan tänka på när du har fått vin över. 

“Har du mindre än halva flaskan vin kvar så häll över i en tom mindre flaska eller en 33 cl glasflaska och förslut. Små slattar är smart att frysa in i iskubslådor till matlagning. Söta viner håller något längre, eftersom sockret också fungerar lite som konserveringsmedel”, säger han till Allt om mat Expressen.

Han säger vidare att grundregler för lagring annars är att förvara vinet svalt, mörkt och väl förslutet.

ANNONS

Köp små förpackningar

ANNONS

Ett annat tips han har är att du kan köpa vin på burk eller i mindre flaskor, det tycker han är smidigt om du bara vill ha något glas.

“Det finns en hel del bra på småflaskor på Systembolaget”, säger han till Allt om mat Expressen.

Här är några av Anders Grubes favoriter på småflaskor:

  • Xavier Vignon Vacqueyras
  • Paolo Scavino Langhe Nebbiolo
  • Dandelion Vineyards Lionheart of the Barossa Shiraz
  • Château Bonnet Blanc

För den vinintresserade

Det finns ett bra sätt att rädda vinet som Anders Grube kan rekommendera för den som är vinintresserad, då tycker han att metoden “coravina” kan vara bra.

Då serverar du vinet med korken kvar i flaskan och suger upp vinet med en nål och sprutar in argongas i flaskan för att förhindra att vinet oxiderar.

En man häller upp vin från en box
Vin i bag in box ska ska drickas upp inom tre månader när boxen har öppnats.(Foto: Stina Stjernkvist/TT)
ANNONS

Vin i bag in box ska inte sparas för länge efter att boxen har öppnats, det ska drickas upp inom tre månader.

Även boxvin ska förvaras svalt när förpackningen har öppnats, samma sak som gäller för flaskor gäller även för boxar, det skriver Allt om mat Expressen.

Expert: Så förvarar svenskarna sin mat fel

Vissa saker går av gammal vana, till exempel hur vi förvarar vår mat. Enligt en undersökning görs det många fel i detta avseende bland svenskarna. Här kan du läsa tips från en expert.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS