I ett bageri i Brooklyn bakas det numera på svenskt vis. Med knapriga skorpor, sega surdegar och doften av kanelbullar hoppas två svenska entreprenörer ta ett nytt grepp om den amerikanska marknaden.
Sockerbagare i New York satsar stort på svenska kanelbullar


Mest läst i kategorin
Kanelbullens doft drar folk till Brooklyn Heights. Det nyöppnade svenska bageriet Ferrane lockar långa köer utanför dörren – och bakom satsningen står två svenskar med stora planer för framtiden.
Kanelbullar mitt i New York
Selim Aidra, medgrundare till godiskedjan Bonbon i New York, har tillsammans med Emon Maasho, tidigare Nordamerikachef för Kosta Boda, öppnat Ferrane med målet att etablera fler svenska bagerier i USA.
”Planen är att öppna ytterligare tre mindre bagerier”, säger Emon Maasho, till Dagens Industri.
Emon Maasho från Nacka och Selim Aidra från Malmö har bott i New York i fem respektive tjugo år.
”Vi öppnade det här på sju månader – och lyckades bygga om två lokaler till ett bageri i världsklass, så nu har vi kunnandet”, säger Emon Maasho.
Senaste nytt
Smaker från Sverige – mitt i Brooklyn
Ferrane beskriver sig som ett svenskt bageri med fokus på klassiskt hantverk. Nybakat sirapsbröd och kavring blandas med kanelbullar och de beskriver hur vissa kommer för att besöka bageriet flera gånger i veckan. Att de redan lyckats få stamgäster tyder på att New York-borna är nyfikna på svenska smaker.
Bakom satsningen finns också erfarenheter från två olika branscher. Selim Aidra har byggt upp Bonbon – en svensk godiskedja i USA – medan Emon Maasho arbetat inom svensk designexport.
Expansionsplaner redan i gång
Var de nya bagerierna ska öppnas eller när det kan bli aktuellt framgår inte, men Ferrane i Brooklyn ser ut att ha fått en stark start.
Med svenska rötter, internationell erfarenhet och tydliga expansionsplaner försöker bagarna få till mer än bara ett kvartersbageri. Kanske blir kanelbullar nästa svenska exportsuccé på amerikansk mark?
Läs mer om ekonomi:
4 miljoner svenskar får ny nätbank – ska spöa Avanza och Nordnet
Dollarn vänder upp och ner på allt vanligt för svensk pension
Säljer Nvidia: Nu köper svenskarna denna danska aktie istället
Hon höjde åldersgräns för pension: Nu lämnar Strandhäll politiken

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.