News55

Experten: Så blir du av med mördarsniglar

Trädgårdsmästaren Bosse Rappne, han tipsar om hur du blir av med mördarsniglar
Trädgårdsmästaren Bosse Rappne tipsar om hur du blir av med mördarsniglar. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 07 aug. 2024

Mördarsniglar gillar regn och värme och de senaste dagarna har vädret lockat fram dem. Det bästa sättet att bli av med dem är att plocka dem för hand, men det finns även andra sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den välkända trädgårdsmästaren Bosse Rappne, som skriver böcker och ofta medverkar i tv, tipsar Livsstil om hur du kan bekämpa mördarsniglar, som vaknar när det blir varmt.

“Bäst är det att plocka dem för hand. Med robotklippare vet vi att de minskar, men inte varför. Om de blir stressade eller dör”, säger Bosse Rappne till Livsstil.

Bosse Rappnes knep

Han nämner också några andra knep, som snigelgift. Det består ofta av järnsulfat blandat med havregryn, det kan köpas men du kan även blanda till det själv och sprida ut det i trädgården.

Ett annat knep är koppartejp för den kan mördarsniglarna inte krypa över. Du kan exempelvis sätta den runt dina odlingslådor.

Om du kan stå ut med ankbajs i din trädgård kan du skaffa några myskankor som äter sniglar.

ANNONS

Gillar inte torka

Vattna på morgonen och eftermiddagen så att marken hinner torka under dagen för det gillar inte mördarsniglarna. Du kan också sprida ut aska eller kalk som gör att det blir torrt.

ANNONS

Mördarsniglar är nattaktiva och söker skydd i dagsljus, därför kan du lägga ut en matta eller en playwoodskiva på gräset så gömmer de sig där, sedan kan du lyfta undan mattan eller skivan och plocka dem.

Mördarsnigeln är en landsplåga, men du kan få bort inkräktaren från trädgården. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)

Klipp sniglarna du hittar mitt itu och låt dem ligga för sniglarna äter sina döda så det är ett bra sätt att locka fram dem.

Mördarsniglar lägger hundratals små mjölkvita ägg som är 3–4 millimeter stora så lyft på löv som ligger i komposten eller på andra ställen.

Bosse Rappne påminner om att alla sniglar inte är mördarsniglar, exempelvis är skogssniglar och leopardsniglar ganska lika, det skriver Livsstil.

Nu ska mördarsniglarna dödas

Nu uppmanas alla odlare att ge sig ut och döda trädgårdens fiende nummer ett. Lördagen är “mördarsniglarnas otursdag”.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS