News55

Trädgårdsproffset: Så undviker du bladlöss

Trädgårdsmästaren Bosse Rappne, han tipsar om hur du undviker och blir av med bladlöss
Trädgårdsmästaren Bosse Rappne tipsar om hur du undviker och blir av med bladlöss. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

Det bästa sättet att undvika ohyra som bladlöss är att ha så friska växter som möjligt och att ha buskar och vatten i trädgården, eftersom det lockar till sig predatorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av våra mest kända trädgårdsmästare, Bosse Rappne, menar att många villaträdgårdar är alltför välputsade och följden av det kan bli ohyra, det skriver Livsstil.

Buskage och vatten

Välputsade trädgårdar som saknar buskage, träd och vegetation för det naturliga kretsloppet lockar inte till sig naturliga predatorer som äter ohyra, exempelvis fåglar.

“Det finns två saker man ska ha i en trädgård. Buskage och vatten. Kan vara alltifrån ett fågelbad, en vattentunna till en damm. När vi inte är i trädgården är fåglar där, badar, dricker och käkar bladlöss. När vi kommer sitter de istället gömda i buskaget och sjunger för oss”, säger Bosse Rappne till Livsstil.

Inga kemikalier

Själv använder Bosse Rappne aldrig kemikalier utomhus för de slår både ut nyttiga och onyttiga djur. Han jobbar istället enbart med biologisk bekämpning som nyttodjur och svampar.

Han säger att det bästa sättet att undvika ohyra är att ha så friska växter som möjligt, för att stärka växterna och undvika svampar ska du jordförbättra.

Ofta upptäcks bladlöss, trips, kvalster och annan ohyra för sent så du ska hålla koll på din trädgård hela tiden för lösningen för att bli av med dem är enklare ju tidigare de hittas.

ANNONS

Bli av med bladlöss

Bosse Rappne säger att bladlöss först hittas i nya blad och i toppen av grenar samt att du då kan nypa eller spola bort dem.

När bladlössen fått fäste är de svårare att få bort, deras ägg och puppor sitter under bladen, därför måste du spola växten flera gånger ordentligt underifrån, med vatten eller någonting annat.

För att få bort alla generationer råder Bosse Rappne dig att spola fem eller sex gånger med sex dagars mellanrum, det skriver Livsstil.

Tips: Gör fint i din trädgård med pinnar och ris

Har du trädgård är det en del att fixa med när det blir vår. Inte minst ta hand om pinnar och ris. Men ett tips är att använda “skräpet” på ett smart sätt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS