News55

Så startar du en örtträdgård på balkongen

kryddor
Starta din örtträdgård idag med dessa tips. (Foto: Karin Grip / SvD / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Att odla egna kryddor hemma är både roligt och givande. Det ger inte bara färska ingredienser till matlagningen, utan skapar också en grön och trivsam miljö. Men hur lyckas du egentligen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att odla egna kryddor är ett utmärkt sätt att få tillgång till färska och aromatiska ingredienser direkt från trädgården eller fönsterbrädan.

Genom att välja rätt örter, ge dem goda växtförhållanden och sköta dem väl kan du njuta av egenodlade kryddväxter året om.

balkongodlning
Skörda, skörda, skörda. (Foto: Björn Lindgren / TT)

Med dessa tips från Plantagen är du väl rustad för att lyckas med din kryddodling, för vem vill inte plocka färska örter till middagen varje dag?

Välj rätt kryddor

För att lyckas med kryddodlingen är det viktigt att välja rätt kryddor. Många kryddor är enkla att odla och passar bra för nybörjare. Här är några av de vanligaste och lättodlade kryddorna.

Basilika – En favorit i många kök, särskilt i medelhavsmat. Den trivs bäst i soliga lägen och bör vattnas regelbundet.

Oregano – Perfekt för pastarätter och pizzor. Den kräver mycket sol och du kan odla den både inomhus och utomhus.

ANNONS

Persilja – En mångsidig krydda som du kan använda i många rätter. Den trivs både i sol och halvskugga.

Timjan – En aromatisk krydda som används flitigt i kött- och grönsaksrätter. Den behöver mycket sol och tål torka bra.

ANNONS

Plantering och sådd

När du valt vilka kryddor du vill odla, är nästa steg att plantera eller så fröna. Här är några tips för att komma igång.

Förbered jorden – Använd en näringsrik och väldränerad jord. Förbättra gärna jorden med kompost eller annan organisk material.

Så fröna – Följ anvisningarna på fröpåsen för varje specifik krydda. Generellt bör du så fröna grunt och täckas lätt med jord.

Vattna försiktigt – Håll jorden jämnt fuktig, men undvik att den blir för blöt. Övervattning kan leda till att fröna ruttnar.

Placera plantorna rätt – Se till att plantorna får tillräckligt med ljus. Många kryddväxter, som basilika och oregano, behöver mycket sol för att trivas.

ANNONS
torka örter
Torka dina örter för tillgång hela året. (Foto: Janerik Henriksson / TT)

Skötsel och underhåll

För att dina örter ska frodas behöver de rätt skötsel.

Vattning – Kryddor behöver jämn och regelbunden vattning. Det är bättre att vattna lite och ofta än mycket och sällan.

Beskärning – Regelbunden beskärning stimulerar ny tillväxt och håller plantorna buskiga och frodiga. Plocka blad och skott regelbundet för att främja tillväxt.

Gödsling – Använd en svag gödsellösning för att ge dina örter extra näring, särskilt under växtsäsongen. Var dock försiktig med att övergödsla, då detta kan påverka smaken negativt.

Skörd och användning

När dina kryddor vuxit till sig och blivit frodiga är det dags att börja skörda. Vad ska du egentligen göra av alla dina örter?

ANNONS

Vi har svaren.

Skörda försiktigt – Använd en ren sax eller kniv för att klippa av de blad eller stjälkar du behöver. Skörda alltid från toppen för att främja ny tillväxt.

Använd direkt – Färska örter smakar bäst när du använder dem direkt efter skörd. Tvätta dem noggrant innan användning.

Torka eller frys – Om du får ett överskott av kryddor kan du torka eller frysa dem för att bevara smaken. Torkade kryddor håller länge, därför går de att använda i matlagningen under hela året.

Se även:

Tips: Så kan du odla på din balkong. News55

Gör din trädgård till en blommande oas. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS