News55

Tips: Minska risken att bli biten av bromsar

En broms. Bromsar biter av en bit hud för att suga blod och det kan göra riktigt ont, det finns dock knep för att undvika bromsbett
Bromsar biter av en bit hud för att suga blod och det kan göra riktigt ont, det finns dock knep för att undvika bromsbett. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Bromsar kan vara obehagliga och ofta kan det kännas som det inte går att undvika att bli biten av dem, men det går att minska risken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gör ont att bli biten av en broms, den suger blod genom att klippa bort en bit av huden samtidigt som den sprutar in ett ämne som kan ge allergiska reaktioner, det skriver Land.

Lindra ett bromsbett

Bettet kan bli svullet och klia men det brukar gå över och för de flesta är det ingen fara, vill du vara säker på att undvika komplikationer kan du rengöra bettet.

Det kan lindra genom att badda bettet med en alsolprodukt eller med kallt vatten och om du tycker att det gör för ont kan du smörja det med en salva som lokalbedövar.

Om du får en kraftig reaktion kan det hjälpa med antihistamin. I ovanliga fall kan bromsbett orsaka blodförgiftning så om du får svullnad och sår som inte lägger sig bör du kontakta vårdcentralen.

Undvik bromsbett

Det bästa är dock att helt slippa bromsbett och det bästa sättet att undvika dem är att hålla sig tyst och stilla om det finns bromsar i närheten.

Eftersom bromsar dras till blommor bör du undvika färggranna kläder och parfym, undvik mörka och blanka kläder för sådant dras bromsar till, använd helst ljusa, matta, heltäckande kläder men tänk på att en broms kan fastna mellan tyget och kroppen om kläderna sitter löst.

ANNONS

Bromsar dras även till svettlukt och lukten av mat. När du lagar mat, äter eller dricker utomhus är det bra att täcka över maten tills du äter den. Du bör också undvika att gå barfota där det finns bromsar.

Många myggmedel kan skydda mot bromsar och om du har mycket problem med bromsar finns det särskilda bromsfällor att köpa, det skriver Land.

Bromsen

Den blodsugande insekten broms tillhör kategorin tvåvingar och underkategorin flugor.

Bromsar finns ofta i närheten av boskap, vatten och gräsbeklädda områden.

Det är bara honorna som bits och suger blod, de behöver det för att utveckla ägg.

Bromsar är oftast mest aktiva på sommaren när det är varmt och hög luftfuktighet.

Vanligtvis är bromsar mest aktiva under tidig förmiddag och sen eftermiddag eftersom luftfuktigheten generellt är som högst då.

Källa: Skadedjursbutiken

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS