Klimakteriet påverkar kroppen och sex på flera sätt, men det innebär inte att ett bra sexliv måste ta slut. Med vilja och rätt inställning kan man hitta tillbaka till lusten.
Mest läst i kategorin
Klimakteriet omfattar kroppsliga förändringar som kan påverka den sexuella lusten. Färre hormoner, torra slemhinnor och minskad sexlust är vanliga utmaningar. Men enligt sexologen Helena Cewers behöver det inte innebära slutet på ett bra sexliv – det kan i stället bli en “ny sexuell debut”, skriver MåBra.
Kroppens förändringar påverkar sexlivet
Enligt Helena Cewers påverkas kvinnors sexlust ofta av hormonförändringar som bland annat leder till torra slemhinnor, vilket kan orsaka obehag eller smärta vid samlag. Många kvinnor upplever även minskad blodcirkulation till klitoris, vilket kan göra det svårare att få orgasm.
För att lindra dessa symptom rekommenderar experter lokalt östrogen i form av krämer eller vaginaltabletter som lindrar torrhet och irritation i underlivet
Det är också vanligt att kvinnor i klimakteriet upplever att sex inte längre känns som tidigare. Här tipsar Cewers om att ”gympa lustcentrat” – att reflektera över vad som gör en sensuell och vad man tycker om sexuellt. Det kan handla om att hitta nya sätt att vara intim med sin partner, där närhet och beröring kan vara lika värdefullt som själva samlaget
Senaste nytt
Närhet utan krav
Många par upplever en obalans i lusten under denna tid, där en partner känner mer lust än den andra. Det kan leda till låsningar i relationen och att man undviker fysisk kontakt för att inte väcka förväntningar. Här kan det vara hjälpsamt att definiera om vad sex innebär för båda parter. För vissa kan penetration vara viktig men för andra kan närhet, kyssar och smekningar vara tillräckligt.
En del väljer att vara tillsammans utan krav på sex om de trivs bra på andra plan, och detta är helt normalt – sex ska aldrig vara ett måste.
Sex under livets gång är mer komplext än uppfattningar om att lusten avtar med åldern eller att den tvärtom. exploderar. Så enkelt är det förstås inte och det är sällan “antingen eller” eftersom känslor är komplexa.
Faktorer såsom hälsa, sjukdomar och krämpor spelar förstås en primär roll för den sexuella lusten. Utöver det så kan livssituation spela stor roll. Många fortsätta att ha sex, vilket News 55 skrivit om tidigare.
Hjälpmedel och rådgivning
Att använda sexleksaker kan vara ett sätt att återfå njutningen. En vibrator, som stimulerar klitoris med en liten sugeffekt, har hjälpt många kvinnor att återfå förmågan till orgasm.
Glidmedel kan också vara en lösning för att minska smärta vid samlag.
Om du känner att du har tappat gnistan helt kan det vara värt att söka hjälp hos en sexolog. Helena Cewers rekommenderar att du i sådana fall tar med din partner till terapisamtal för att få en djupare förståelse för vad som händer med kroppen under klimakteriet.
Dejtandet blev roligare på äldre dar
Experter betonar att sex inte alltid är en nödvändig del av en kärleksrelation. Par kan också finna djup tillfredsställelse och lycka utan sex, så länge de känner sig trygga och nära varandra på andra sätt.
För Christina Stielli, 59 år, har sex blivit bättre med åldern. I en annan artikel som MåBra skrivit berättar hon att “livet tog slut” när hennes man ville skiljas för 20 år sedan. I dag trivs hon bra med livet och dejtande i frihet. Hon tror att självbilden har en stor betydelse för din partners ser på dig.
”Om du tvivlar på dig själv så är det också svårt att få någon annan att tro på dig, och om du behöver någon för att bekräfta dig själv eller för att klara dig i livet så blir det också i förlängningen en del av ditt agerande” säger hon till MåBra.
Sexologens råd för att hitta tillbaka till lusten:
- Se klimakteriet som en möjlighet för en ny sexuell debut. Sexlivet kanske ser annorlunda ut, men det kan fortfarande vara tillfredsställande.
- Sök professionell hjälp om ni hamnar i en låsning. En sexolog kan hjälpa till att coacha genom övningar och samtal.
- Fundera över vad som gör dig sensuell och hur din sexualitet har förändrats – det kan ge nya perspektiv på sexlivet.
- Behandla torra slemhinnor med lokalt östrogen för att minska smärta och obehag vid samlag.
- Var inte rädd för att använda hjälpmedel, som tryckluftsvibratorer eller glidmedel, för att återfå njutningen i sexlivet
Sexlivet i klimakteriet kan se annorlunda ut, men det innebär inte slutet. Med öppen kommunikation, rätt hjälpmedel och en nyfiken inställning kan många återfinna lusten och glädjen i intimiteten.
Läs också:
Dags för äldreboenden att ta sex på allvar
Hur får vi vara sexuella under livsloppet?
Heta trenden – sex på semestern
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55