News55

Citypolarna: Social plattform med många seniorer

Christian Altenius, till vänster, och Johan Broddfelt, till höger, skapade tillsammans den sociala plattformen Citypolarna där medlemmarna lägger upp aktiviteter som alla som vill kan delta i
Christian Altenius, till vänster, och Johan Broddfelt, till höger, skapade tillsammans den sociala plattformen Citypolarna där medlemmarna lägger upp aktiviteter som alla som vill kan delta i. (Foto: Privat)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Att ta sig ut i nya sociala sammanhang kräver mod, det menar Christian Altenius som skapade den sociala plattformen Citypolarna när han insåg hur svårt det är att få nya vänner som vuxen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Christian Altenius flyttade tillbaka till Skåne, efter att ha bott i Stockholm i många år, märkte han att han inte hade kvar sitt sociala nätverk där hemma.

Han kände av hur svårt det är att få nya vänner i vuxen ålder och tyckte att det saknades en plattform för enbart sociala kontakter.

”Tillsammans med en annan inflyttad, Johan Broddfelt, startade jag då Citypolarna – enkel gemenskap. 18 år senare är det samma recept som funkar utmärkt, medlemmarna lägger själva upp aktiviteterna utifrån sina egna intressen, fritt fram för andra att haka på”, skriver han i ett mejl till News55. 

Behöver vara modig

Ett After Work med 50 vilt främmande människor kan kännas lite läskigt, men Christian Altenius menar att du ska komma ihåg att alla som är där har precis samma syfte som du själv: att umgås med nya människor. 

”Och skulle man vilja ta det lite mer piano, ja då kan man starta i lite mindre skala med en enkel fika eller varför inte en promenad med lite färre deltagare. Det är det som är hela poängen med Citypolarna, att man hakar på utifrån sina egna förutsättningar och preferenser”, förklarar han för News55.  

Sajten sköter de två grundarna på sin fritid, men Christian Altenius påtalar att de får god hjälp från alla medlemmar som tar ett kollektivt ansvar för att aktiviteterna flyter på. 

Citypolarna har 11.000 medlemmar, de flesta finns i storstadsområdena. Den som vill vara med på en aktivitet måste dock inte vara medlem.

ANNONS

”Nej, det går utmärkt att haka på även som icke-medlem. Det gör man då genom att anmäla sig till den aktuella aktiviteten med sin e-postadress”, förklarar Christian Altenius.

ANNONS

Hälften är 55 plus

Det kostar ingenting att vara medlem, men det finns ett frivilligt betalmedlemskap för att den ideella föreningen ska kunna betala den ökande serveravgiften. En frivillig betalmedlem betalar 295 kronor per år. 

Citypolarnas medlemmars medelålder är 57 år och drygt hälften av medlemmarna är 55 plus. Christian Altenius berättar att det är den äldre halvan av medlemmarna som är mest aktiva.

Det finns inga särskilda aktiviteter för seniorer utan det brukar ge sig av sig självt. 

”När någon äldre lägger upp en aktivitet så är det efter dennes egna förutsättningar, då man själv anger vilken typ av aktivitet det handlar om, till exempel ’en kortare promenad i lugnare takt’”, förklarar han för News55. 

Det är den egna förmågan som styr vilka aktiviteter man själv lägger upp och går på. 

”Intressant är också att våra absolut mest aktiva medlemmar, är pensionärer! Vi har en kille i Lund som lagt upp mer än 1 000 aktiviteter, de flesta av dem långa härliga vandringar”.

ANNONS

Mest i storstadsregionerna

Ungefär 250 aktiviteter i månaden läggs upp på sajten, lite fler på sommaren än under vinterhalvåret. 

Aktiviteterna som läggs upp kollas inte innan de publiceras utan killarna som skapade sajten har släppt det ganska fritt och efter 60 000 upplagda aktiviteter har det fungerat alldeles utmärkt.

”Man vill ju ogärna skriva något dumt inför de man träffar i verkliga livet. Sedan har vi en bot som scannar sajten efter olämpligt språkbruk, så om någon mot förmodan skulle lägga upp något olämpligt, eller om en spambot lyckas ta sig in, ja då blockeras det direkt”.  

Medlemmarna kan också anmäla opassande aktiviteter, om någonting sådant skulle förekomma. 

Citypolarna har allra flest medlemmar i storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund, och ytterligare några aktiva grupper i Örebro, Västerås och Uppsala. 

”Men egentligen räcker det med en handfull personer från en viss ort och en vilja att skapa aktiviteter, så kommer aktiviteterna snart igång. Nu under sommaren blommar till exempel sommarstäderna upp, som Varberg och Halmstad”. 

Du måste våga för att bryta sommarens ensamhet

Sommaren är en härlig tid för många, men inte för alla, för en del kan sommar och semester innebära ensamhet.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS