När jag var liten tyckte jag att ris à la Malta var en av julens tråkigaste rätter. Inte nu längre. Den här är lyxigt läcker...
Bästa juldesserten: Annikas lyxiga ris à la Malta
Mest läst i kategorin
Det var kusin Annika som bjöd på sin fin-Malta för några år sen. Gräddig, med tydlig sötma och vanlijsmak och massor av apelsin. Och nu lägger vi till lite nötter!
Barndomens ris à la Malta var mest gröt. Vispgrädde en lyxvara och apelsiner en sällsynt import.
I Annikas ris `la Malta är det massor av grädde, äkta vanilj och generöst med apelsinklyftor. Dessutom – det är bara jul en gång om året! – inte alltför snålt med socker.
Jag filéar gärna apelsinerna, dvs. skär bort hinnorna från klyftorna. Lite pyssel, men det kan det vara värt. Ibland förstärker jag ytterligare med väl avrunna mandarinklyftor på burk, de är så goda.
Och i år ska jag toppa med rostade valnötter, och/eller hasselnötter och hackade paranötter.
Receptet kan alltså inte vara enklare: risgrynsgröt (den färdigköpta går bra), socker, vanilj och apelsin. Plus kanske nötter.
Tror inte att det kommer att behövas nån ytterligare juldessert!