News55

Boosta din hjärna genom att äta rätt

Blåbär är bra för hjärnan
Blåbär, fet fisk, nötter och spenat innehåller viktiga antioxidanter, omega-3-fettsyror och B-vitaminer. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Dr Uma Naidoo, en näringspsykiater, professionell kock och författare till This Is Your Brain on Food, pratar gärna om den kritiska kopplingen mellan hjärnans hälsa och mental balans.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Mat kan ha en kraftfull inverkan på vår hjärnhälsa”, berättar hon i en nysläppt klass på MasterClass.

Hon berättar vidare för Fortune om neuroinflammation – en inflammatorisk reaktion i hjärnan som en av de drivande mekanismerna bakom psykiska störningar såsom ångest och depression. Det kan på lång sikt påverka de neurala delar i hjärnan som reglerar humör och känslor.

Undvik socker

Överskott av socker från ultrabearbetade livsmedel orsaka till inflammationer, vilket kan skada hjärnans nervceller och påverka både minne och koncentrationsförmåga. Bra och rätt kost kan därför ha en positiv inverkan mot depression och ångest.

Ett sätt att kompensera inflammationsprocessen är att äta antioxidantrika livsmedel såsom bär, bönor, kronärtskockor och en rad kryddor med antiinflammatoriska effekter.

“Här är exempel på kryddor som inte bara är smakrika, de adderar till kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper till all mat du äter”, berättar Naidoo vidare och tillägger att det är bäst att köpa kryddorna utan tillsatta konserveringsmedel, salt eller socker. 

ANNONS

Gurkmeja 

Gurkmeja innehåller den aktiva ingrediensen curcumin som har antiinflammatoriska egenskaper och även innehåller antioxidanter. Gurkmeja  förbättrar också blodsocker- och insulinnivåer, vilket hjälper till att minska risken för högt blodtryck och fetma. 

ANNONS

Naidoo rekommenderar att lägga till en nypa svartpeppar i gurkmejan eftersom det aktiverar curcumin vilket bidrar att det absorberas effektivare i kroppen och får starkare effekt.

Man kan lägga till gurkmeja i te eller kaffe, smaksätta ris eller använda det som vanlig krydda vid matlagning.

Mynta 

Att konsumera färsk eller torkad mynta kan stärka hjärnan. Den torkade varianten av gurkmeja är mer koncentrerad än den färska och lämpad som ren krydda.

Mynta har en kraftfull antioxidant i ämnet luteolin ochi dricksvatten eller te.

Vitlök och ingefära 

Vitlök och ingefära är viktiga kryddor för immunförsvaret. Vitlök är ett prebiotikum sstimulerar bra bakterietillväxt vilket håller tarmarna i god balans.

Ingefära, som också har antiinflammatoriska egenskaper, hjälper mot illamående och har flera läkande egenskaper.

ANNONS

Chili 

Ämnet capsaicin ger chilin dess värmande effekt. 

Capsaicin verkar positivt på vissa neurotransmittorer, vilket kan kopplas till antidepressiva effekter. Utöver det har kryddan genom sin styrka en läkande, antiinflammatorisk effekt.

Livsmedel som stärker hjärnan

Kost och livsstil är två komponenter som kan påverka hjärnans hälsa. Blåbär, fet fisk, nötter och spenat innehåller viktiga antioxidanter, omega-3-fettsyror och B-vitaminer, skriver Hemtrevligt

De flesta som äter en normal, mångsidig kost behöver dock inte oroa sig för att inte få i sig tillräckligt med B12. Men vissa riskgrupper kan behöva ta vitamintillskott. Det har visat sig att flera vitaminer kan skydda mot Alzheimers sjukdom, bland annat vitamin B12. Flera studier visar även att brist på d-vitamin kan ge en kraftigt ökad risk för demens.

Läs också:

Ät rätt och skaka liv i minnet

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS