News55

Ekologisk avokado direkt från träden - mums!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2023Publicerad: 09 apr. 2023

Trött på halvrutten avokado? Det är jag. Så jag köpte direkt från odlaren.

ANNONS
ANNONS

Avokado är underbart, men de där som rest runt halva jorden – från Peru, Mexiko, Chile osv. – är alltför ofta mosiga, trådiga och svarta inuti. Och när man inte orkar gå tillbaka till affären med bara en eller ett par avokador, får man kasta bort dem. Trist. Slöseri.

Så nu köper jag avokado direkt från odlare i Spanien. De har ett försäljningskollektiv som heter Crowdfarming och som skickar sina produkter hem till konsumentens dörr.

Häromdagen kom Postnord med en låda med ett trettital fina, ekologiska Haas-avokador. Pris ungefär en hundring per kilo, frakten inräknad. Så nu frossas det här hemma, med extra välbehag eftersom den spanska avokadosäsongen nästan är slut. Smaken är oslagbar när de mörk-grön-lila frukterna kommer i stort sett direkt från träden.

Crowdfarmings odlare säljer också annat, som apelsiner, mango, nötter, olivolja m.m. Det har jag inte provat än, tycker att avokadon är det mest köpvärda.

Och till skillnad från de flesta livsmedelsproducenter har de här odlarna inte höjt priserna. Ett stort gracias för det!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS