News55

Hallå USA: Fuska inte med prinsesstårtan!

prinsesstårta
"Den ljuvliga prinsesstårtan är på väg att erövra USA", berättar Ulf Elfving i sin matblogg. (Foto: Marc Femenia/TT)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Den ljuvliga prinsesstårtan är på väg att erövra USA. Till en början den amerikanska västkusten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men givetvis klantar jänkarna till det. I det här fallet genom att ha färskost i stället för grädde i tårtan!

Den amerikanska mattidskriften Bon Appétit har ätit ”svensk” prinsesstårta  på krog i Kalifornien och beskriver den som ”en av de mest spännade efterrätterna i Los Angeles”.

Men den skiljer sig från det svenska originalet på den kanske viktigaste punkten: den innehåller ingen vispgrädde. Däremot mascarpone (alltså italiensk färskost) och flera lager hallonsylt. Säkert gott, men äkta prinsesstårta är det ju inte. Och debatten är igång på sociala medier både i USA och Sverige: hur ska en rätt bakad prinsesstårta vara?

Tårtan nämns redan från 1893 och framåt i svenska tidningar. Första receptet i en kokbok kom 1948 i Prinsessornas nya kokbok av hushållsläraren Jenny Åkerström. Hon undervisade flickor på Östermalm i Stockholm och hade som elever prinsessorna Margaretha, Märta  och Astrid.  I boken kallas tårtan grön tårta. Men prinsessorna blev så förtjusta i den att den så småningom fick sitt namn efter dem.

Den innehöll sockerkaksbotten, vaniljkräm, grädde och marsipanlock. Ingen sylt. Men i dag är det ju många som stryker tunt lager hallonsylt på den understa sockerkaksbotten.

Sylten lyfter tårtan, tycker jag. Den ger en viss lätt sötsyrlighet som blir pricken över i. En del kallar varianten med sylt för operatårta. Och det kan de väl få göra om de vill.

En viss begreppsförvirring har brett ut sig kring det här klassiska bakverket. En prinsesstårta med gult marsipanlock kallas på sina håll för prinstårta. Och det finns fler varianter, t.ex. både drottningtårta och kungstårta, men det är helt andra grejer, så dem kan vi glömma.

Min prinsesstårta – bland det godaste som finns i bakvärlden! – innehåller alltså även en liten aning sylt. Plus mycket vispgrädde. Där blir jag sällan nöjd. Det är oftast för lite grädde och för mycket sockerkaka. Samt för mycket smaklös (industritillverkad?) vaniljkräm.

ANNONS

Så låt prinsesstårtan svälla av vispgrädde!

Vad tycker du?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS