News55

Härlig husmanskost vapen mot prostatacancer

Örjan Klein
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 22 nov. 2023Publicerad: 22 nov. 2023

Med läckra matklassiker kan man leva längre och bättre - och hjälpa forskningen om prostatacancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Män äter mindre hälsosamt än kvinnor. Samtidigt är prostatacancer, männens stora gissel, den vanligaste av alla cancersjukdomar.

Nog kan man ana ett samband?

I nyutgåvan av “Männens bok – om mat, hälsa, livsstil och prostata” finns, förutom goda mattips, råd om ett hälsosammare leverne – som enkelt kan underlättas av riktigt god mat. Ett par av recepten från boken, signerade kocklegendaren Örjan Klein, får du här!

Fransk persiljeskinka med äppelsallad (Jambon persillé)

500-700 g rimmat fläsk eller fläsklägg

6 dl fläskläggsbuljong

grovhackad bladpersilja

ANNONS

grovmalen vit- eller svartpeppar

6 gelatinblad

Äppelsallad:

1 syrligt äpple

färsk babyspenat, små mangoldblad eller annan sallad i säsong

cornichongurkor

vitvinsvinägrett

Plocka fett och ben från fläskköttet. Skär det i 1-2 cm stora bitar.

ANNONS

Fodra en avlång bakform med plastfilm. Lägg fläsket i formen och tillsätt grovhackad persilja och nymald peppar. Ställ formen i kylen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp fläskbuljongen, sila den och smaka av. Den får inte vara för salt, späd med vatten i så fall.

Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den heta buljongen. Låt buljongen svalna så att den får en simmig konsistens. Häll den över köttet i bakformen. Tryck till med en sked så att det blandas väl.

När persiljeskinkan har stelnat, lägg på ett mjölkpaket e.d. som tyngd i flera timmar så att allt stelnar ordentligt i kylen, helst över natten.

Stjälp upp persiljeskinkan och ta bort plasten. Skär med en vass kniv, så blir det fina skivor. Servera med äppelsalladen, som du gör så här:

Skala och strimla äpplet. Tillsätt babyspenat eller andra salladsblad samt cornichongurkor. Blada med en vitvinsvinägrett precis före servering.

Majskyckling i lergryta med fänkål, oliver och rosmarin

1 stor majskyckling, ca 1½kg

ANNONS

2 fänkålsstånd

2 morötter

8 chalottenlökar

12 svarta och gröna oliver

8 små tomater

olivolja

2 msk färsk rosmarin

salt och nymalen svartpeppar

ANNONS

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och ansa grönsakerna, skär dem i ordentligt stora bitar.

Gnid in kycklingen med salt, peppart och olivolja.

Lägg den i grytan tillsammans med grönsakerna och rosmarinen. Droppa lite olivolja över alltsammans. Lägg på ett lock och sätt in i ugnen 45-60 minuter. Ta av locket och låt stå ytterligare 10 minuter, tills kycklingen fått en ljusbrun färg och knaprigt skinn.

Kycklingen är färdig när innertemperaturen är 76 grader eller när det kommer klar vätska från låret när man sticker med en gaffel.

Ös gärna kycklingen med skyn så blir den extra saftig. Skär upp den i stora bitar och servera med grönsakerna.

Männens bok innehåller mycket annat som också får det att vattnas i munnen: varm sallad med kycklinglever och äpple (har vi alldeles glömt bort den goda och nyttiga kycklinglevern numera?), rimmad fläsklägg med rotmos, fiskgryta med konjak eller sherry, smulpaj med hallonmos osv.

ANNONS

Så skönt att både kunna njuta av god mat, vara hälsosam och bidra till viktig forskning!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS