Med läckra matklassiker kan man leva längre och bättre - och hjälpa forskningen om prostatacancer.
Härlig husmanskost vapen mot prostatacancer
Mest läst i kategorin
Män äter mindre hälsosamt än kvinnor. Samtidigt är prostatacancer, männens stora gissel, den vanligaste av alla cancersjukdomar.
Nog kan man ana ett samband?
I nyutgåvan av “Männens bok – om mat, hälsa, livsstil och prostata” finns, förutom goda mattips, råd om ett hälsosammare leverne – som enkelt kan underlättas av riktigt god mat. Ett par av recepten från boken, signerade kocklegendaren Örjan Klein, får du här!
Fransk persiljeskinka med äppelsallad (Jambon persillé)
500-700 g rimmat fläsk eller fläsklägg
6 dl fläskläggsbuljong
grovhackad bladpersilja
grovmalen vit- eller svartpeppar
6 gelatinblad
Äppelsallad:
1 syrligt äpple
färsk babyspenat, små mangoldblad eller annan sallad i säsong
cornichongurkor
vitvinsvinägrett
Plocka fett och ben från fläskköttet. Skär det i 1-2 cm stora bitar.
Fodra en avlång bakform med plastfilm. Lägg fläsket i formen och tillsätt grovhackad persilja och nymald peppar. Ställ formen i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp fläskbuljongen, sila den och smaka av. Den får inte vara för salt, späd med vatten i så fall.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den heta buljongen. Låt buljongen svalna så att den får en simmig konsistens. Häll den över köttet i bakformen. Tryck till med en sked så att det blandas väl.
När persiljeskinkan har stelnat, lägg på ett mjölkpaket e.d. som tyngd i flera timmar så att allt stelnar ordentligt i kylen, helst över natten.
Stjälp upp persiljeskinkan och ta bort plasten. Skär med en vass kniv, så blir det fina skivor. Servera med äppelsalladen, som du gör så här:
Skala och strimla äpplet. Tillsätt babyspenat eller andra salladsblad samt cornichongurkor. Blada med en vitvinsvinägrett precis före servering.
Majskyckling i lergryta med fänkål, oliver och rosmarin
1 stor majskyckling, ca 1½kg
2 fänkålsstånd
2 morötter
8 chalottenlökar
12 svarta och gröna oliver
8 små tomater
olivolja
2 msk färsk rosmarin
salt och nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och ansa grönsakerna, skär dem i ordentligt stora bitar.
Gnid in kycklingen med salt, peppart och olivolja.
Lägg den i grytan tillsammans med grönsakerna och rosmarinen. Droppa lite olivolja över alltsammans. Lägg på ett lock och sätt in i ugnen 45-60 minuter. Ta av locket och låt stå ytterligare 10 minuter, tills kycklingen fått en ljusbrun färg och knaprigt skinn.
Kycklingen är färdig när innertemperaturen är 76 grader eller när det kommer klar vätska från låret när man sticker med en gaffel.
Ös gärna kycklingen med skyn så blir den extra saftig. Skär upp den i stora bitar och servera med grönsakerna.
Männens bok innehåller mycket annat som också får det att vattnas i munnen: varm sallad med kycklinglever och äpple (har vi alldeles glömt bort den goda och nyttiga kycklinglevern numera?), rimmad fläsklägg med rotmos, fiskgryta med konjak eller sherry, smulpaj med hallonmos osv.
Så skönt att både kunna njuta av god mat, vara hälsosam och bidra till viktig forskning!
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.