News55

Världsberömd sallad - en dröm om Medelhavet

Sallad i sommar
Sommarens favoritsallad enligt många - framför allt hos Ulf Elfving. Här kommer hans goda recept. (Foto: Ulf Elfving)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Vilken sallad är egentligen bäst? Caesarsallad, potatissallad, waldorfsallad, salade nicoise – nu i sommargrönskan är det högsäsong för såna världsberömdheter

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men vilken är egentligen den godast av dessa underbara sallader?

Jag röstar på den franska och drömmer att jag sitter på en strandservering i Nice med ett glas riktigt kall rosé och en skål med allt det där goda som hör till en riktig salade nicoise: tonfisk, lök, ägg, tomat, oliver, sardeller. Plus en del annat, som fransmännen själva bråkat om i mer än hundra år.

Häng med så gör vi favoriten

Den är precis så lätt att svänga ihop som man vill att det ska vara en lat och solig sommardag.

Läs mer:
Wow – jag hittade svenska jordgubbar. Dagens PS

Från början var det den enklast möjliga lunchrätten: Byarna runt franska Rivieran var fattiga, och en stående rätt var en enkel tallrik med solmogna tomater, några lökringar och lite olja av oliver, som man ofta odlade hemma i sin lilla trädgård. Och så hembakat bröd till denna sallad, förstås.

Så småningom tillkom det ena efter det andra. Mjukkokta ägg, några salladsblad och lokalt fiskade sardiner eller tonfisk.

Den berömde franske mästerkocken Auguste Escoffier (1846-1936) gjorde i slutet av 1800-talet vad många än i dag betraktar som ett helgerån: Han lade till kall kokt potatis och kokta haricoverts i nicoise-salladen.

ANNONS

Fortfarande  tvistar man om hur det ska vara.

Jag törs inte helt gå emot Escoffier, så lite potatis får åka med här.

ANNONS

Salade Nicoise: Så här enkelt är det

Ingredienser (för 2-3 personer, och det här tycker jag måste vara med:)

Tre kalla, kokta (7 min.) ägg
1 burk tonfisk
Några sardellfiléer
En näve svarta oliver
1 gul eller röd lök i ringar
4-5 goda tomater i klyftor
2 nävar riven eller skuren blandad sallad
3-4 små kalla, kokta potatisar
3-4 msk fin olivolja
Nåra stänk röd- eller vitvinsvinäger
Salt, peppar

Sen kan man komplettera med det man har hemma, om man vill: några bönor, sockerärter, bladselleri, grön paprika (den måste vara grön, säger fransmännen).

Och nu är det lätt: arrangera ingredienserna snyggt på ett fat eller i en skål. Häll över olja och lite vinäger, salta, peppra. Eller gör en dressing med olja, dijonsenap och några stänk vinäger.

Servera med bröd, kallt vin, öl eller isvatten – och snart ser du Medelhavet framför dig!

Läs mer:
Här hittar du fler inspirerande recept från Ulf Elfving

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS