News55

När åt du lapskojs senast?

Artikelbild
Relationen med lapskojs började för de flesta så här. I en kö till matbespisningen (Eller bamba) i skolorna på 60- och 70-talet. Men när åt du det senast? (Foto: Nadja "Nawulf" Vahlqvist, CC0, via Wikimedia Commons)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Hej ungar – vet ni vad lapskojs är? Det  skulle förvåna om dagens barn och barnbarn svarar ja på den frågan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Måltidsforskaren Richard Tellström har dragit igång en enkät på Facebook om alla gamla skolmatsalars paradrätt. Och jösses  vad den engagerar, det hade jag aldrig trott!

Lapskojs är alltså, kort uttryckt, trådiga köttbitar i potatismos, eventuellt också med andra matrester. Nånting som delar folk i två läger, man hatar det eller älskar det.

Som en varm god kram

Richard själv tycks höra till supportrarna, han beskriver lapskojs som ”en varm och go kram när man kommer in från ett snöglopp”.

Själv håller jag mig snarare på andra sidan och nickar bekräftande åt en läsare som mer liknar lapskojs vid ”ett kinderegg från helvetet”.

Den här numera bortglömda rätten finns i olika varianter i de flesta länder i norra Europa.

ANNONS

I Tyskland innehåller lapskojs sill…

I Danmark lär den fortfarande vara ganska vanlig. I Tyskland innehåller den även sill, påpekar mathistorikern Edward Blom och tillägger vällustigt att där får man snaps till!

ANNONS

Det är mest i skolorna man har serverat lapskojs till mer eller mindre entusiastiska elever, främst på 1900-talet. I lumpen har den också varit vanlig, men i hemmen hade den svårt att hitta in.

På menyn hos stjärnkrögaren

Stjärnkrögaren Fredrik Eriksson berättar att han har lapskojs på menyn på sin restaurang Långbro värdshus. Gissningsvis är han nästan ensam restauratör om det i landet?

Förvånansvärt många drömmer sig tillbaka till barndomens lapskojs: ”jättegott”, ”härlig toppad med olivolja och parmesan”, ”förtjänar en  revival”, ”väcker fina skolminnen till liv”, ”bra att ha med när man seglar”, “en tröst i lumpen”, osv.

Om entusiasmen håller i sig kanske det blir en comeback för den gamla lapskojsen. För nu är den ju mer eller mindre borta.

Kommer lapskojs att återuppstå?

Kanske lyckas matforskare Tellström bidra till att återuppväcka den? Han bjuder i alla fall på sin faceboksida på mängder av kul mathistoria för alla som var med under förra seklet.

Och varför inte påminna om andra klassiker också, undrar jag: t.ex. stångkorv special!

ANNONS

Pappas paradrätt med stekt potatis, smulad stångkorv och lök, i lyxigare fall serverad med stekt ägg.

Hur är det förresten numera med det som väl var vanlig pölsa och som mindre psykologiskt kallades lungmos på 50-talet?

Lungmos! Kan man tänka sig ett värre namn?

Men vi åt det. Kanske inte med glupande aptit, men ändå…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS