News55

Här förbjuds odlat kött: "Gud skapade riktigt kött"

Artikelbild
Labbodlad kyckling i Kalifornien i juni 2023. I fjol godkände USA:s jordbruksdepartement för första gången försäljning av labbkött, då två Kalifornienbaserade företag gavs tillstånd. (Foto: Jeff Chiu/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 maj 2024Publicerad: 12 maj 2024

Kött har blivit en politisk “beef” i USA. Vi står på boskapsuppfödarnas sida, sade Floridas guvernör när han nyligen signerade ett förbud mot odlat kött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kritiker menar att delstaten stryper miljövänlig innovation till förmån för den mäktiga köttlobbyn. Andra ser förbudet som en politisk strategi.

60 dagars fängelse

Att producera eller sälja labbodlat kött i Florida kan numera straffas med upp till 60 dagars fängelse, skriver The New York Times.

Florida slår tillbaka mot den globala elitens plan att tvinga världen att äta kött odlat i en petriskål, sade den republikanske guvernören Ron DeSantis när han skrev under förbudet i förra veckan.

Signeringen skedde symboliskt framför en röd lada med vita knutar. Podiet i boskapsarenan i Wauchula smyckades enligt lokala medier med orden “Rädda vår biff”.

Det finns dock inga indikationer på att USA:s köttmarknad är hotad, enligt en rad amerikanska bedömare. Labbköttet är bara i sin linda – inget företag i USA är ens i närheten av försäljning till mataffärer, konstaterar tidskriften Scientific American.

ANNONS

Flera delstater

Florida är den första delstat i landet att förbjuda odlat kött. Men ytterligare flera republikanledda stater, däribland Alabama, Arizona och Tennessee, har liknande åtgärder på gång.

ANNONS

Dean Black, republikan i Floridas representanthus tillika boskapsuppfödare, hävdade tidigare i år att “odlat kött inte är kött”:

Det är gjort av människor. Riktigt kött är skapat av Gud själv.

Kött är till sin natur en politisk fråga, menar Sparsha Saha, statsvetare vid Harvard University inriktad på kött och politik. Hetsen kring labbköttet syftar till att egga väljare, säger hon till The Guardian.

Vi vet att högerväljare är mer fästa vid kött. Vi vet att maskulinitetsnormer tenderar att vara starkare bland konservativa män – och kött är kopplat till maskulinitet. Om du är politiker och vill mobilisera konservativa män till valurnorna är det här en väldigt bra politisk strategi.

Fördel Kina

Studier visar att labbköttet kan innebära flera fördelar för miljön och klimatet – däribland minskade koldioxidutsläpp och frigjorda betesmarker, rapporterar BBC.

Omfattande förbud i USA gynnar samtidigt Kina, menar bedömare, där köttodling är en uttalad del av landets femårsplan för att tackla utsläpp och framtida livsmedelsbrist.

Kritiker anser även att förbudet utgör ett slag mot amerikansk innovation och teknologi.

ANNONS

Boskapsindustrin lobbade mot odlat kött – så nu förbjuder vi en hel industri i vår stat, konstaterar Lori Berman, en av tio demokratiska Floridasenatorer som röstade emot lagen, till NBC News.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS