Organisera kylskåpet bättre? Ja visst, man kan minska matsvinn rejält och samtidigt slimma sin budget. Man gör också en miljöinsats. Att organisera ett kylskåp är peanuts, enkelt med andra ord – bara man tänker på några viktiga saker.
Organisera kylskåpet bättre - minska matsvinn
Mest läst i kategorin
Kylskåpet är uppdelat i temperaturzoner och den varmaste delen är högst upp. Just det – värme stiger uppåt. En bra organisering innebär att man sorterar matvaror efter temperatur och känslighet. Hälsa rapporterar.
Köttvaror och färska mejeriprodukter bör man förvara så långt ner som möjligt i kylskåpet eftersom det är svalast på de lägre hyllorna.
Vanligtvis har kylskåpet grönsaksboxar – under alla hyllor.
Det behöver inte betyda inte att man måste förvara alla grönsaker där eftersom det kan vara lite för kallt för en del.
Man kan avvara en plats för kött i någon av boxarna (vanligtvis är de två) – det är inte alls fel. Köttfärs har kortast datum bland animaliska färskprodukter och kan därför mycket väl förvaras i en grönsaksbox. Då är det bäst att förvara grönsaker i den andra boxen.
Några andra viktiga saker att tänka på:
Förvara inte frukt och grönsaker tillsammans
Vissa frukter, speciellt äpplen, kan påskynda mognadsprocessen bland grönsaker som på så sätt förstörs snabbare. Både frukt och grönsaker ska förvaras svalt, men man bör undvika att förvara dem tillsammans.
Det är bra att förvara grönsaker i återvinningsbara papperspåsar när man lägger in dem i grönsaksboxarna. Det skyddar mot fukt och is som kan bildas under boxarna.
Tänk på detta:
Om man lagrar mycket grönsaker och fyller boxen till bredden, ökar luftfuktigheten i kylskåpet och vattendroppar kan bildas – till exempel under grönsaksboxarna. Is kan då bildas på kylskpåets botten – under boxarna – vilket förstör de flesta grönsaker.
En fryst morot blir solkig och tråkig och salad kan mögla om den varit fryst. Håll kylskåpet så luftigt och torrt som möjligt. Torka av kylskåpsväggar om det bildats droppar, likaså botten på kylskåpet. På så sätt håller man kylskåpet fräschare.
Senaste nytt
Förvara maten i rätt temperaturzoner
Kylskåpets temperaturzoner påverkar matens hållbarhet. Den nedre hyllan som är kallast blir en bra plats för animaliska färskvaror: rått kött, fisk, fågel och mejeriprodukter.
Mat som kan hålla längre eller förbrukas snabbt kan förvaras i kylskåpsdörren, eller på övre hyllor i kylskåpet.
Kategorisera matvaror och få bättre ordning
Det kan vara lätt att glömma bort matvaror i ett välfyllt kylskåp – speciellt om man inte håller koll på allt man förvarar.
När man organiserar matvaror efter temperaturzoner gör man iockförsig en naturlig uppdelning, men det kan vara bra att ha lite koll på produkter inom samma temperaturzon.
Det är vanligt att glömma bort matrester och då blir det matsvinn. Planera gärna rester efter datum och när du tänkt äta dem. Då minskar risken att mat glöms bort och kylskåpet hålls fräschare.
Använd stängbara fryspåsar eller förvaringsbehållare
Behållare skyddar matvaror bättre – speciellt om man antecknar datum.
Behållare eller fryspåsar minskar dessutom risk för “kontaminering” mellan matvaror om något börjat förfaras eller mögla. Sådant sprider sig snabbt.
En bättre ordning ger dig ett välorganiserat och överblickbart kylskåp med minskat matsvinn.
Läs också:
SCB: Priserna på mat ligger still
Maten som kopplas till sjukdomar och för tidig död
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.