News55

Så gör du himmelskt gott potatismos

Potatismos
Klassiska recept är ett säkert kort när det gäller potatismos. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 27 okt. 2024

Finns det himmelskt potatismos? Kanske, men vill du få några goda råd ska du läsa vidare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55:s krönikör och matbloggare Ulf Elfving har berättat om det bästa potatismoset som han lagade en kväll hemma i sitt kök. Ingredienserna var mandelpotatis och rikligt med smör. När potatisarna kokat färdigt och vattnet hällts av lät han de stå och ånga av sig på svag värme tills de var helt torra.

Därefter adderade han smör, vispade i hop dem med elvisp och kryddade rikligt med pommes-krydda/grillkrydda. Det gjorde susen!

Mandelpotatisen är Elfvings favorit. Han är lite av en expert som använder potatis till allt möjligt; kokt, rårakor, mos, pommes frites, gratäng, potatissallad etc.

Slarva inte med moset!
Man ska inte slarva med moset, tycker Ulf Elfving. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Mormors knep bäst

Potatis består till en femtedel av stärkelse som hjälper till att suga upp smör, grädde och mjölk, även kryddning. Ju mjöligare potatis, desto fluffigare och godare blir moset, skriver Land.

Till en familj på fyra personer behövs åtta till tio medelstora potatisar.

Lägg dem i kallt vatten och salta innan de kokar upp. Potatis suger åt sig salt under tillagning och moset får mer smak av detta.

ANNONS

När de kokat färdigt ska de hållas rykande varma efter att vattnet hällts av.

ANNONS

Så gör du potatismoset

I nästa steg ska potatisarna pressas. Det går utmärkt i en mixer eller med en enkel potatispress.

När de finfördelats är det dags att blanda i rumsvarmt till varmt smör, mjölk och grädde. Det går bra att använda smör och grädde lite sparsamt med tanke på fetthalten. Mängden kan man anpassa efter eget tycke och smak. Blanda ingredienserna gradvis, så moset inte blir för löst.

I sista steget ska det smaksättas. Egentligen behövs bara salt och peppar, men det blir riktigt gott att lägga till rostade baconbitar, finhackad rödlök, persilja eller riven parmesan. Man kan egentligen smaksätta moset precis hur man vill.

Potatismos på franskt vis: Byt ut grädde och smör mot en rejäl matsked creme fraiche och blanda i en knapp matsked muskot. Lycka till.

Läs också:

Perfekt potatismos, det tog ett helt liv

ANNONS

Ulf Elfving: Som jag har längtat efter den bästa potatisen!

Maten som spar pengar och gör gott för miljön

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS