Semlan, denna fluffiga bakelse fylld med mandelmassa och grädde, har varit en viktig del av den svenska fikakulturen i hundratals år. Men hur står det egentligen till med semlans popularitet idag? Och hur tokig kan en semla bli innan de är något helt annat bakverk?
Hur tokig får en semla bli? Här vänder man semlor ut-och-in
![semla](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fsemla.png&w=1200&q=75)
![Frank Kummel](/_next/image/?url=%2Fimages%2Fauthor.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Tack vare nya varianter och en allt starkare återkomst av de klassiska semlorna, kan vi konstatera att de aldrig varit mer aktuella.
Semlan har sina rötter i den kristna fastetraditionen och åts ursprungligen som en enkel vetebulle blötlagd i varm mjölk, så kallad “hetvägg”.
Från 1500-talet och framåt utvecklades semlan till att inkludera mandelmassa och vispgrädde – en kombination som blivit en given favorit under fettisdagen.
“Jag minns fortfarande semlorna från min barndom, men allt var inte bättre förr. Då fick man ofta bara en liten fyrkantig bit mandelmassa i en stor och torr bulle”, skriver Ulf Elfving, krönikör på News55.
MISSA INTE: Efter hemligheterna: Ny programledare för “Robinson” avslöjas
Semlans comeback: Färre experiment och mer klassiskt
De senaste åren har vi sett allt från lakrits- och nutellasemlor till chokladbolls- och semmelmunkvarianter. Men enligt Ulf Elfving är trenden på väg att vända tillbaka till det klassiska.
“Exempelvis ser man – i alla fall jag – mindre av de löjliga missfoster till semmelvarianter som varit lite på modet tidigare”, säger Ulf.
I stället fokuserar fler bagerier på att förbättra mandelmassan genom att göra den rikligare och blanda in grovhackade mandelbitar: något som många semmelälskare uppskattar.
Senaste nytt
Färska semlor på språng
En av de mest populära upplevelserna är att köpa en semla som tillverkas direkt vid beställning. På bageriet Bröd & Salt, till exempel, kan kunder få sina semlor monterade “à la minute”.
“Varpå hon tog en bulle, doppade den i en skål med god mandelmassa, spritsade grädde, la på locket och langade fram konstverket. Färskare kan det inte bli”, beskriver Ulf Elfving.
MISSA INTE: Kommer nya genmodifierade hästar konkurrera ut vanliga?
Testa nya varianter: Inverterade semlor
Trots att de mer exotiska semmelvarianterna enligt Elfving har minskat över åren, finns det ändå alltid någon som utmanar det konventionella. Bland annat tidningen Allt om Mat:
De skriver om en ny variant av semla. En “inverterad semla”(!)
En förhållandevis klassisk semla, men grädden blandas med mandelmassan, och spritsas inuti en oskuren bulle. Som en klassisk fylld munk, med spår av semla.
Läs mer om ekonomi:
Teknik för äldre: Nu kan du låna robotdammsugare – på biblioteket
Mark Levengoods arv från främlingen: Villa för 47 miljoner kronor
Så vet du när du ska lägga på luren: Överlista bedragarnas knep
![Frank Kummel](/_next/image/?url=%2Fimages%2Fauthor.png&w=1200&q=75)
Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.
![Frank Kummel](/_next/image/?url=%2Fimages%2Fauthor.png&w=1200&q=75)
Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.