News55

Minskad risk för 264 sjukdomar av att träna

en person jogga i skogen. Även om du bara ger dig ut och joggar ett par gånger i veckan har det effekt på din hälsa att träna
Även om du bara ger dig ut och joggar ett par gånger i veckan har det effekt på din hälsa att träna. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Alla hinner, orkar eller vill inte träna fem dagar i veckan och många tränar därför bara på helgen, men är det lika bra för hälsan? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För alla helgtränare finns det nu goda nyheter, en ny studie indikerar att en till två dagars träning kan vara lika bra som att träna varje dag, om du fortfarande får minst två och en halv timmes måttlig till kraftig fysisk aktivitet i veckan, det skriver Fortune.

Helgträning

“Det är svårt att få någon att engagera sig flera gånger i veckan, om det handlar om en stor tidsförpliktelse eller ett utspritt tidsåtagande”, säger Shaan Khurshid till Fortune.

Han är den nya studiens huvudförfattare och fakultetsmedlem vid Demoulas Center for Cardiac Arhythmias vid Massachusetts General Hospital i USA.

Han observerade att det blir allt vanligare att människor har en hektisk livsstil och att fler människor koncentrerar sin träning till en eller två dagar. 

Det gjorde att han och hans team ville svara på frågan om de som tränar 20–30 minuter de flesta dagar får fler hälsofördelar än de som väljer längre träningspass en eller två dagar i veckan.

ANNONS

Tre grupper

Shaan Khurshid och hans kollegor undersökte data om 89 573 individer som under en hel vecka bar en fysisk aktivitetsmätare på handleden. 

ANNONS

Deltagarna klassificerades i tre grupper, 30 228 var inaktiva och tränade mindre än 150 minuter i veckan, 37 872 var helgtränare och tränade i minst 150 minuter en till två dagar i veckan, och 21 473 tränade minst 150 minuter fördelat under hela veckan.

Shaan Khurshid definierar att träna måttligt till kraftigt som aktivitet som får din puls till en punkt där det är svårt att prata och där det nästan är omöjligt att sjunga. Det inkluderar aktiviteter som att jogga eller att utöva en sport.

Sänkt risk för sjukdomar

Studien visar att helgtränare och de som motionerar varje dag hade nästan lika mycket sänkt risk att utveckla alla 264 testade sjukdomar, särskilt högt blodtryck, diabetes, fetma och sömnapné.

Risken för hjärtinfarkt minskade med 27 procent för helgtränare och med 35 procent för dem som tränade varje dag. Risken för stroke minskade med 21 respektive 17 procent och risken för diabetes missade med 43 respektive 46 procent.

Om du bara tränar två dagar i veckan måste du antagligen koncentrera en hel del träning under den korta perioden och helgtränare med regelbundna aktivitetsmönster hade liknande fördelar eftersom deltagarna tränade lika mycket totalt som dem som tränade under veckan.

Minst 150 minuter i veckan

De som tränade under veckan hade en median på 418 minuter av måttlig till kraftig fysisk aktivitet, medan helgtränarnas median var 288 minuter. 

ANNONS

Det som är viktigast här är att de alla tränade mycket mer 150 minuter per vecka, som är det USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, anser behövs.

Shaan Khurshid säger att en begränsning i studien är att de bara spårade deltagarna under en vecka, men han menar att en veckas spårning ändå verkar ge en indikation på människors regelbundna aktivitetsvanor.

Supertips: Bästa träningen för en äldre hjärna

Träning är bra för kroppen, sinnet och psyket, nu visar forskning att högintensiv intervallträning både kan förbättra hjärnans funktion och fördröja uppkomsten av demens.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS