News55

Norden får ett av världens största forskningspris inom veterinärmedicin

En katt och en hund. Nytt Nordiskt veterinärmedicinskt pris instiftas
Nytt Nordiskt veterinärmedicinskt pris instiftas. Priset gäller veterinärmedicinsk forskning om hund, katt, smådjur, häst eller lantbruksdjur. (Foto: Anders Wiklund/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Ett nytt pris till veterinärmedicinsk forskning i Norden upprättas, det blir ett av världens största forskningspriserna inom området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Agria instiftar ett nytt pris, Stora forskningspriset i veterinärmedicin, som varje år ska delas ut till forskare inom veterinärmedicinsk forskning i Norden.

Pristagarna ska ha gjort exceptionella insatser inom veterinärmedicinsk forskning gällande hund, katt, smådjur, häst eller lantbruksdjur.

En miljon i pris

Prissumman på en miljoner kronor finansieras av Agria och priset blir ett av världens största forskningspriser inom veterinärmedicin.

Priset kommer delas ut för första gången i november 2025 när svensk veterinärmedicin firar 250-årsjubileum.

Stora forskningspriset i veterinärmedicin ska spegla erkännande av betydelsefulla framsteg inom veterinärmedicinsk forskning i Norden och inspirera till fortsatt vetenskaplig utveckling och innovation inom området.

En milstolpe

“Jag är väldigt glad och stolt, det här priset är en fantastisk milstolpe för den veterinärmedicinska forskningen! Veterinärmedicin har en nyckelroll för både djurens och människors hälsa, och med instiftandet av det Stora forskningspriset i veterinärmedicin vill vi visa på hur viktig den här forskningen är för hela samhället”, säger Rauni Niskanen, dekan vid SLU, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Priset kan ges till en enskild forskare eller till en forskargrupp, och vinnarna ska utses av en priskommitté bestående av en ordförande och ledamöter utsedda av nordiska lärosäten som bedriver veterinärmedicinsk utbildning och forskning.

Förutom SLU i Sverige är det Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, Helsingfors universitet och Københavns Universitet.

“Sedan 1938, i 86 år, har Agria bidragit till forskning om djurens hälsa. Vi vill genom detta pris synliggöra och uppmärksamma den viktiga veterinärmedicinska forskningen som leder till en bättre djurvälfärd”, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria, i pressmeddelandet.

S vill stoppa vinstintresset i veterinärbranschen

På senare tid har kostnaderna för veterinärvård ökat lavinartat och nu tycker Socialdemokraterna att vinstintresset i veterinärbranschen måste stoppas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS