Bedrägerier som riktar sig mot äldre har blivit allt vanligare de senaste åren. Men nu finns bättre chanser att få ersättning tillbaka.
Bedragare lurar äldre – men fler kan få ersättning


Mest läst i kategorin
Tack vare en dom från Högsta Domstolen ska man nu kunna lättare begära tillbaka pengar som blivit av med under ett bedrägeri.
I domen klargörs att det i första hand är banken som bär ansvaret när pengar försvinner genom en obehörig överföring, skriver Senioren.
Ska banken slippa ersätta kunden krävs det att de kan visa att personen själv handlat mycket vårdslöst – till exempel genom att lämna ut koder på ett sätt som tydligt bryter mot vanliga säkerhetsråd.
MISSA INTE: 5 söta hundnyheter: Svenska lärarhundar och hundar med husdjur
Så gör du om du blir lurad
För den som drabbas är tiden avgörande. Det är viktigt att omedelbart kontakta banken, anmäla transaktionen och få kontot spärrat. Parallellt bör du också göra en polisanmälan.
När reklamationen är gjord startar bankens utredning. Grundregeln är att om du följt normala säkerhetsrutiner och inte lämnat ut känsliga uppgifter utan att förstå riskerna, ska banken ersätta förlusten.
Om banken ändå är ovillig att medge ersättning är det viktigt att ha allt dokumenterat korrekt. Ett bra första steg är att använda en mall från Konsumentverket, särskilt utformad för bankbedrägerier. Den kan laddas ned från deras hemsida eller beställas via telefon.
Mallen hjälper dig att beskriva händelseförloppet tydligt och korrekt, och ökar dina chanser att få rätt.
MISSA INTE: Etna – vulkanen som formade Siciliens historia
Senaste nytt
Vad händer om banken nekar ersättning?
Skulle banken ändå säga nej, trots att du anser att du följt alla regler, finns möjligheten att begära en omprövning. Även för detta finns en särskild mall hos Konsumentverket.
Om det inte hjälper kan ärendet tas vidare till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), där prövningen är kostnadsfri.
Vill du gå ett steg till är nästa instans allmän domstol. Konsumentverket kan ge vägledning och hjälpa till med ansökan om rättshjälp.
MISSA INTE: Larm: Unga flickor i samhällsvården medicineras utan tydliga skäl
Bankerna lovar att ompröva äldre fall
Sedan domen föll i Högsta domstolen har flera stora banker, bland dem Handelsbanken, SEB och Nordea, lovat att gå igenom tidigare ärenden där ersättning nekats.
Cecilia Tisell, Konsumentombudsman, menar att domen markerar en viktig förändring:
“Förhoppningen är att bankerna nu inte bara rättar sig efter domen för nya fall, utan också ser över gamla ärenden där kunder förlorat stora summor”, säger hon.

Vad lagen säger om ersättning
Betaltjänstlagen har länge varit tydlig med att konsumenten inte ska stå ansvarig för bedrägerier om denne agerat normalt försiktigt.
Domen från Högsta domstolen sätter nu extra tyngd bakom den principen: det är banken som måste visa att konsumenten handlat grovt vårdslöst för att slippa betala.
ARN:s färska beslut efter domen pekar i samma riktning. I åtta av nio ärenden rekommenderade nämnden bankerna att ersätta kunden.
Värt att komma ihåg
• Du kan kräva ersättning för bedrägerier som är upp till tio år gamla.
• Men bedrägeriet måste ha anmälts till banken inom 13 månader från att det skedde.
• Kom ihåg: Banken ber aldrig om din kod eller bank-id – gör ingen annan det heller.
Läs mer om ekonomi:
Småföretagare utsätts för hårt slag – bedragarna blir fler
Tuffare tider för äldreomsorgen när utvisningarna ökar
Panten på glasflaskor höjs – fler ska lockas att återvinna

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.