News55

Brottet som få känner till men kan trilla dit för

Andrahandsuthyrning
Hittills har få straff dömts ut mot andrahandsuthyrning, vilket kan bero på att många inte känner till lagen. (Foto: Presentationsbild Kanozi arkitekter)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 nov. 2024Publicerad: 12 nov. 2024

Brott mot jordabalken känner få hittills till, men lagen kommer med all förmodan att göra sig allt mer gällande. Det handlar om olovlig andrahandsuthyrning. Att dessutom tjäna pengar på uthyrningen gör brottsrubriceringen desto allvarligare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många klagar på att hyresmarknaden är övermättad och att det finns få lägenheter att tillgå.

Det finns visserligen ett flertal hemsidor som förmedlar bostäder, men då till ockerpriser. Bostadsportal, Samtrygg och Qasa är exempel på företag som förmedlar hyresbostäder under varierade former.

Införde visselblåsartjänst

Fastighetsägare tar hårdare tag mot andrahandsuthyrning och det krävs synnerliga skäl för att få hyra ut sin lägenhet med fastighetsägarens godkännande. Stockholms Kooperativa Bostadsförening har infört en visselblåsartjänst för att ta tag i problematiken på ett mer handfast sätt.

Den innebär att vem som helst kan anmäla något misstänkt som sker inom SKB.

Det behöver alltså inte handla om andrahandsuthyrning, men det utgör majoriteten av anmälningar som kommer in. Den som anmäler har rätt att förbli anonym, även i fall där någon utpekas på felaktiga grunder eller till och med falskeligen. Man kan således ifrågasätta rättssäkerheten i detta.

ANNONS

Nytt uppmärksammat fall

Det senaste rättsfallet handlar om en 37-årig före detta elithockeyspelare som åtalas för att olovligen hyrt ut sin lägenhet på Lilla Essingen i Stockholm, skriver Hem & Hyra.

ANNONS

Hittills har få straffpåföljder dömts ut och problematiken är fortfarande stor. Man kan tala om toppen på ett isberg, men på något sätt måste den nya lagen ha fått effekt?

En enkät som Fastighetsägarna gjort bland sina medlemmar visar att många fastighetsägare inte upplever någon större förändring sedan lagen infördes. Bostadsbristen har visserligen ökat sedan lagen infördes vilket kan tydas som att den ändå har viss effekt.

Roger Höög som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen tror inte att den relativt nya lagen har någon större effekt. Problemet är att många inte känner till lagen och därför inte är medvetna om att de begår ett brott när de hyr ut i andra hand.

Tidigare utdömda straff

Hittills har få straff dömts ut för olovlig uthyrning. Fyra dagsböter, två strafföreläggande och ett nio månaders fängelsestraff – det är allt. Det visar att få är medvetna om lagen, till och med inom rättsväsendet:

“Jag hade inte sett den brottsrubriceringen innan. Jag visste knappt att det gick att ta sådana saker den vägen”, berättar kammaråklagare Emma Harrius i Jönköping för Hen & Hyra.

Bestämmelser och stadgar berör förstås även fastighetsägare som bör följa en norm om hur mycket hyra som kan tas ut. Systemet bygger i dag på att hyrorna ska vara rättvisa och att likadana lägenheter ska ha likadana hyror, vilket inte är fallet.

Vill du hyra ut din lägenhet? Det här ska du tänka på:

ANNONS

domstol.se kan du få översiktlig information över hur du ska gå till väga om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand. Om du endast tänker hyra ut ett rum behövs inget tillstånd, men gäller det hela bostaden krävs tillstånd från fastighetsägaren.

Nekas du rätten till andrahandsuthyrning kan du låta pröva ärendet i hyresnämnden. Denna information måste finnas med i ansökan:

  1. Ditt namn, din adress och andra kontaktuppgifter.
  2. Varför du vill hyra ut din lägenhet.
  3. För hur lång tid du vill hyra ut.
  4. Vem du vill hyra ut bostaden till (namn och adress).

Läs också:

Känd fotograf vräks från guldhus. Dagens PS

Hyresgäst: Horribelt krav från fastighetsägare. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]