News55

Digitalisering: Ett sätt för äldre att bli delaktiga

Digitala Bryggan hjälper äldre som saknar kunskap i digitala verktyg.
Digitala Bryggan hjälper äldre att i större utsträckning ta del av det digitala samhället. (Foto: Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Många ser fram emot allt de äntligen kan göra när de går i pension, men för de som lever i digitalt utanförskap blir det inte så lätt. Det är då som Digitala Bryggan kommer väl till hands. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har inte bara blivit en vanlig kurs en gång i veckan. För många är Digitala Bryggan en viktig länk till samhället de annars inte når. Den idéella föreningen har bildats just för detta. Det hålls kurser för personer som inte känner till mycket om digitala verktyg och vilken fantastisk hjälp man kan ha av dem om man så bara vill. DN besökte ett möte.

Digitala bryggan har blivit en social mötesplats

Digitala Bryggan på Tyresö har blivit en träffpunkt för pensionärer som också vill få socialt utbyte med andra gelikar i deras ålder. Varje möte inleds med fika där man kan sitta ner i lugn och ro och prata om det som känns viktigt.

Anita Hildén, ordförande i Pensionärernas Riksförbund (PRO) i Tyresö håller i varje möte. Det var för några år sedan som idén kläcktes eftersom hon visste att en del äldre personer hade svårigheter att hänga med i tekniksvängen. Första mötet kom endast 12 personer och i dag brukar runt 70 personer dyka upp.

Äldre personer i digitalt utanförskap borde i större utsträckning integreras.
Digitalt utanförskap är ett samhällsproblem som i större utsträckning borde avhjälpas för att fler äldre ska kunna känna sig delaktigare igen. (Foto: Pixabay).
ANNONS

Odemokratiskt att en del lever i digitals utanförskap

Anita Hildén jobbade tidigare med tillgänglighetsfrågor och tycker att det är odemokratiskt att vissa stängs ute från det digitala samhället.

“Det är en rättvisefråga och när det gäller män och kvinnor en jämlikhetsfråga – kvinnor ska kunna bestämma själva över sin ekonomi, betala räkningar, beställa resor”, säger hon.

ANNONS

Det finns viss oro bland äldre, speciellt bland de med funktionsnedsättningar som inte klarar av att hantera digitala verktyg.

“Vi tappar förmågor när vi blir äldre. Vi ser sämre, hör sämre och tappar kognitiv förmåga”, berättar Stefan Johansson, teknologie doktor i människa-data och tillgänglighetsexpert på Begripsam.

Teknisk innovation inom sjukvården

Ett annat område där äldre äldre personer skulle kunna bli självständigare genom digitalisering är vården.

Mobila trygghetslarm, tillsyn med hjälp av en kamera och hjälpmedel som kan påminna om medicinering kan i princip göra vardagen betydligt enklare, speciellt när det gäller olika funktionsnedsättningar.

Inom en snar framtid kommer den här formen av hjälpmedel att vara tillgängliga i de flesta kommuner. 

Läs mer:

Digital teknik kan ge äldre större självständighet

ANNONS

Äldre måste inkluderas i den digitala världen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS