News55

Dina pengar kan gå till bedragare – via din försäkring

försäkring pengar
En snittfamilj med villa och bilförsäkring beräknas betalar 500 kronor indirekt till bedragare varje, år via sina försäkringar. Foto: Janerik Henriksson / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Försäkringsbedrägerier ökar enormt och varje år går pengar från svenska privatpersoner rätt ner i bedragarnas plånböcker, rapporterar Sveriges Radio. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fjol utredde försäkringsbolagen 9979 fall av misstänkta bedrägerier och oklara försäkringsfall. Det arbetet avslöjade bedrägeriförsök till ett värde av 682 miljoner kronor, rapporterar Larmtjänst

Bedrägerier blir en allt viktigare inkomstkälla för kriminella gäng. Brottsvinsterna för den typen av brott är nästan dubbelt så stora som för narkotika, rapporterar Svensk Försäkring med hänvisning till Polismyndighetens beräkningar.

försäkring villa
En del av din villaförsäkring kan gå till bedragare. Foto: Janerik Henriksson / TT

Systemet med försäkring utnyttjas

Systemet med försäkringar är uppbyggt på så sätt att kollektivet delar på riskerna. Varje individ betalar en premie i utbyte mot att försäkringsbolaget ersätter olycksdrabbade personer.

Men om individer eller kriminella organisationer utnyttjar systemet fungerar inte den här försäkringslösningen, skriver organisationen.

Enligt Larmtjänst och Svensk Försäkring betalar en familj med villa och bilförsäkring i genomsnitt 500 kronor indirekt varje år till bedragare, via sina försäkringar. 

– Många passar på att lägga till objekt som man inte har rätt till i sin skadeanmälan. I slutändan blir det de ärliga kunderna som får betala genom höjda premier, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, till Sveriges Radio

ANNONS
ANNONS

Stort mörkertal

Varje år hanterar de svenska skadeförsäkringsbolagen fler än tre miljoner skadeärenden och betalar ut ungefär 70 miljarder kronor i skadeersättning.

Svensk försäkring uppskattar att mellan fem och tio procent av dessa utbetalningar utgörs av försäkringsbedrägerier, vilket innebär cirka 3,5 – 7 miljarder kronor.

Läs mer:

Polisen: Detta tjänar bedragare mest pengar på

De fuskar mest i sin deklaration enligt Skatteverket

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS