News55

AI kan återskapa döda – är det bra för oss?

AI. Nu kan vi med hjälp av artificiell intelligens skapa en interaktiv version av en person som gått bort, är det bra eller dåligt?
Nu kan vi med hjälp av artificiell intelligens skapa en interaktiv version av en person som gått bort, är det bra eller dåligt? (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Ny teknik med AI (artificiell intelligens) kan låta oss se och höra representationer av nära och kära efter att de har dött. Kan det att ge oss tröst eller riskerar det att förvränga vår sorgeprocess?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya plattformar och appar har med artificiell intelligens, AI, gjort det möjligt att animera röster eller bilder av människor vi sörjer och saknar, det skriver Wall Street Journal

Vi kan nu behålla en interaktiv version av en person som gått bort, en version som vi potentiellt kan prata med.

Hollywood har exempelvis tagit tillbaka stjärnor som Carrie Fisher digitalt så att de kan dyka upp i filmer efter att de dött.

De frågade läsarna

Wall Street Journal har frågat sina läsare om de tror att samtal med AI-representationer av nära och kära som avlidit kommer trösta eller förlänga känslan av saknad och hindra dem från att gå vidare.

De frågan även sina läsare om de tror att eventuellt felaktiga chatbotar kan de förvränga vår förståelse av vem personen egentligen var.

Här är vad några av tidningens läsare svarade.

ANNONS

Digital demens

ANNONS

Nicholas Rao, i Roswell, Georgia, vill inte vilja stödja något som efterliknar de döda, som han tycker ska få vila i frid, tillsammans med dessa chatbotar. 

Dorothy McGarrah i Woodland Hills, Kalifornien tycker att det är en tröst att ha bilder eller filmer av nära och kära som gått bort. 

”Men idén om en algoritm, som är lika benägen att generera nonsens som allt klarsynt, som representerar en avliden persons tankar eller beteenden verkar skrämmande. Det skulle vara som att skapa digital demens efter dina nära och käras bortgång”, skriver hon i sitt svar till Wall Street Journal.

Hon skriver vidare att hon verkligen hoppas att människor har rätt att förhindra att deras bilder används på ett sådant sätt efter att de dött.

Brad Grizenko, i Wake Forest, North Carolina, menar att en maskin inte är en förkroppsligad människa. Han tror att AI chatbots kommer förlänga effekterna av förlust om de används på det här sättet.

”De kommer splittra människor. De kommer smutsa ned vår förståelse av verkligheten. Människor är skapade till Guds avbild, en maskin kan inte replikera det”, skriver han till Wall Street Journal.

Dale Thomas i Huntsville, Alabama, älskade sina föräldrar och morföräldrar djupt och tänker på dem varje dag, men han har ingen lust att interagera med en simulering av någon av dem. Han tycker att hela idén är oroande.

Mark Wakefield i Harrisburg, Pennsylvania, skulle inte finna någon tröst i att chatta med något som härmar en förlorad familjemedlem, en algoritm kan inte fånga hans familjemedlems humor, spontanitet, egendomlighet och ande. Aldrig.

ANNONS

Moderna seanser

Clay Parcels i Belleville, Illinois, tror att det här skulle fungera precis på samma sätt som seanser gjorde på 1800-talet när de var så populära.

Alan Wells i Louisville, Kentucky, vet att han skulle få en kick av en mer komplett historia än av att bara stirra på ett foto och kämpa för att minnas. 

”Som 72-åring har jag en hel del erfarenhet av dödsfall. Vi vet att minnen inte är filmer i våra huvuden, de förändras varje gång vi kommer åt dem. Det förefaller mig som att AI skulle kunna sammanställa en karaktär av foton, inspelningar och skrifter och annan data av intresse, av och om personen, för att så småningom bilda en rimlig sammansättning”, skriver han till Wall Street Journal.

Michael George i Escondido, Kalifornien, tror att den här aspekten av AI kan bli populär.

Han menar att det här på sikt kommer leda till betydande kulturella förändringar i våra känslor för de äldre och för våra förfäder och tycker att det ska bli intressant, konstigt och positivt för många, något att se fram emot.

David Bugay i Mission Viejo, Kalifornien, tycker att det här är läskigt, felaktigt och upprörande, men ändå förmodligen lysande. Han skulle älska att ha en konversation med flera historiska personer och är säker på att många andra också skulle det. 

Han menar att vare sig det är rätt eller fel kommer dessa digitala avatarer och frågar sig var han kan hitta ett abonnemang.

ANNONS

Det här var vad några av Wall street Journals läsare tänker om att låta AI simulera en saknad avliden släkting eller vän, vad tänker du om det?

FN röstar för behov av internationell AI-guide

FN:s generalförsamling har röstat för en resolution som kräver att internationella riktlinjer tas fram som rör faror och fördelar med artificiell intelligens, AI.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS