News55

Wall Street Journal: Kraftig kritik mot Bidens fumlighet

Joe Biden vid den politiska debatten med Donald Trump 2024
President Joe Biden talar i den politiska debatten med kandidaten Donald Trump i CNN:s TV-studio i Atlanta. 27 juni 2024. (Foto: Gerald Herbert/AP/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Under natten svensk tid möttes USA:s nuvarande president Joe Biden och den 45:e presidenten Donald Trump i en politisk debatt ordnad av CNN. Wall Street Journal dokumenterade Biden i ett starkt förlöjligande skimmer som inte kan tolkas annat än att gå republikanernas intressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

President Joe Biden och Donald Trump möttes i en publikfri politisk debatt som sändes natten till 28 juni 2024 svensk tid från en TV-studio i Atlanta, ledd av journalisterna Dana Bash och Jake Tapper.

Grundregeln för båda kandidater var att komma tomhänt – inga anteckningar eller annat material som kunde hjälpa dem att leverera bättre eller smartare svar på de politiska frågorna. De fick inte heller ha någon kontakt med politiska gelikar under pauser som kunde boosta dem.

Till skillnad från förra debatten stängdes mikrofonen av för den som inte hade ordet för att undvika avbrytning och kommentarer av motkandidatens inlägg. Det gick dock inte att undgå politisk pajkastning och anklagelser från båda sidor om lögner och politiska katastrofer. Wall Street Journal rapporterar.

WSJ kritisk till Bidens framträdande

WSJ inleder sin artikel med att belysa president Bidens hesa och raspiga röst “som snabbt utlöste frågor om hans fysiska hälsa:” Som har varit fallet i ett antal andra offentliga framträdanden nyligen, kunde Biden också höras harkla sig ofta under hela debatter.

Det gick inte speciellt bra för Biden enligt WSJ, speciellt när det kom till ämnet Medicare, som sammanfattas i ett par av Bidens uttalanden som tidningen ansåg speciellt kritiska för sittande presidenten:

“Vi skulle kunna utplåna skuld,” sa Biden. “Vi skulle kunna hjälpa till att se till att alla de saker vi behöver göra: barnomsorg, äldreomsorg, se till att vi fortsätter att stärka vårt hälsovårdssystem.” (Joe Bidens uttalande i debatten återges av WSJ)

“Att se till att vi kan göra varje ensam person kvalificerad för vad jag har kunnat göra med … med covid, ursäkta mig, med ehm, att ta itu med allt vi har att göra med, eh… .” han fortsatte. “Titta, om vi äntligen slår Medicare …”  (Joe Bidens uttalande i debatten återges av WSJ).

ANNONS

Donald Trump
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump i den politiska debatten som sändes i går natt svensk tid. 27 juni 2024. (Foto: (Foto:Gerald Herbert/AP/TT)

ANNONS

Debatten avspeglade ett delat USA

Den inledande frågan i den politiska debatten handlade om landets ekonomi som Donald Trump ansåg ha varit den bästa någonsin under sitt presidentskap.

Joe Biden å andra sidan poängterade att Trump inte gjort stora knop under sitt politiska ledarskap och att USA:s ekonomi var under fritt fall när han tog över.

Arbetslösheten under Trumps tid var katastrofal, enligt Biden. Det fanns inga jobb, vilket var en av de första åtgärderna som demokraterna tog sig an. I den senaste rapporten från Vita huset informeras allmänheten om 303 000 nya jobb under mars månad i år.

Trump å sin sida var stolt över att ha genomfört landets hittills största skatteminskning “genom tiderna” och den mest omfattande avregleringen. Biden inflikade att landets miljardärer i genomsnitt betalar åtta procent i skatt och att de borde vara med och bygga upp landets sociala infrastruktur mycket mer.

En av Bidens mål är att subventionera receptbelagda mediciner så att äldre personer ska ha råd med behandlingar. I dagsläget kan vissa läkemedel kosta motsvarande tusentals svenska kronor.

ANNONS

Den stora svekfrågan

En av de svåraste frågorna som bidragit till att dela USA i två politiska läger togs upp: Abortfrågan.

Under Donald Trumps presidentskap tillsatte han tre konservativa domare till Högsta domstolen (Supreme Court) vilket ledde till att en konservativ majoritet (sex republikanska domare mot tre demokratiska) ‘kunde ‘skrotade den federalt lagstadgade rätten till abort (Roe v Wade).

Trump som förespråkar decentralisering, svarade att beslutet var motiverat eftersom det ger stater ökat självbestämmande, vilket lett till att vissa av dem har extremt hårda abortlagar. Strängare lagändring gällande abort har spridit sig till ett flertal stater.

Joe Biden är, liksom de flesta demokrater uttrycker stark kritik emot Högsta Domstolens beslut under motiveringen att lagen, som som existerat under 51, år betytt mycket för kvinnors oberoende och frihet. Biden menade bestämt medicinska beslut ska fattas av läkare och inte politiker. Vinner han nästa presidentval vill han återinföra Roe v Wade.

President Biden efter den politiska debatten
President Joe Biden hälsar på supportrar i Raleigh-Durham Internationalla flygplats efter den politiska debatten, Fredan den 28 juni, 2024. (Foto: Evan Vucci/AP/TT) NCEV103

ANNONS

Hjärtefrågan: Invandring

Invandring är en fråga som orsakat många infekterade politiska fejder. Visserligen är faktumet uppenbart att det finns många problem vid gränsen mellan USA och Mexico, genom en ström av illegal invandring och droger som förs in i USA varje år, även vapen.

Under Donald Trumps presidentskap inleddes byggandet av en mur som var avsedd att skilja länderna åt, men det var en av de första besluten som Joe Biden sedan stoppade när han tillträdde som president under förevändning att det fanns viktigare saker att finansiera.

Under den politiska debatten underströk Trumps hur många kriminella och mentalt sjuka människor som nu korsar gränsen och tar sig in i USA. Kriminella och terrorister, underströk han i sitt debattinlägg, som han kallar “Biden criminals”.

Lösningen på problemet är att få ut alla dessa människor. USA har blivit ett “ociviliserat land” menade Trump vidare. Han tillade också att många av immigranterna “bor i lyxhotell på Manhattan” medan krigsveteraner dör på gatan.

Joe Biden försvarade sig mot Trumps lögn genom att informera om den sjukförsäkring han instiftat åt veteraner och deras familjer så de kan leva ett drägligt liv med sjukvård.

Om krigen

Trump är starkt emot spenderande på krig och konflikter, vilket han framförde tydligt under debatten och passade på att kalla president Volodomyr Znlenskyj för den bästa affärsmannen som, efter varje besök i USA, reser tillbaka till Ukraina med kontrakt värda många miljarder dollar.

ANNONS

Han lovade också att sett till att få ett slut på kriget i Ukraina innan nästa presidentskap. När han fick frågan om han tycker att Putins villkor för att avsluta kriget är acceptabla, svarade Trump att nej, inte alls: Våra militärer står inte ut med den killen”.

Enligt Trumps uppfattning sände Joe Bidens misslyckade tillbakadragande från Afghanistan signaler till Putin att han kunde slå till i Ukraina. Joe Biden svarade att Putin är en krigsförbrytare som inte kommer att nöja sig med Ukraina och menade därmed att vapenleveranserna är nödvändiga.

Sammanfattningsvis kan mycket ändras om Trump blir president. Vapenleveranser till Ukraina kan stoppas och USA kan dra sig ur NATO.

Stormningen av Kongressen

Det gick helt inte att undvika frågan som berör landets demokrati:

Vad anser Trump om stormningen av Kongressen 2021 och hur tänker han kring amerikaners oro att det kan upprepas?

Trump svarade han har inget ansvar för händelseförloppet den 6 januari 2021 eftersom han uppmanat till fredliga demonstrationer. Enligt honom själv hade han erbjudit Nancy Pelosi, demokrat och tidigare talman för representanthuset, att skicka vaktstyrkor till Kongressen, men att hon tackat nej, vilket är något “som hon tar ansvar för i dag”.

Joe Biden svarade att påståendet var en lögn eftersom vice presidenten Mike Pence bönat och bett Trump att göra något, men att det tog i timmar innan Trump bad sina supportrar att sansa sig och dra sig tillbaka.

ANNONS

Kort fakta om debatten

Enligt Dagens PS är både Biden och Trump inte speciellt populära bland många väljare. Trump leder något , i nuläget har expresidenten ett nationellt stöd på 45,8 procent jämfört med 45 procent för Biden visar nationella mätningar i USA

Nästa politiska debatt mellan Biden och Trump kommer att ta plats den 27 september.

Lär också:

Debatt med Trump & Biden: Gubbhån och tysta mickar

Bidens debattbakslag gav litet dollarlyft

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS