Julen är en tid då många kan känna sig extra utsatta, nere eller deprimerade då man förväntas må precis tvärt om. Kanske just därför. I dag öppnar en nationell telefonlinje för stöd mot psykisk ohälsa.
Mest läst i kategorin
“Den här stödlinjen ska vara en pusselbit mellan det viktiga stöd som ges av civilsamhället och hälso- och sjukvården”, informerar Kerstin Annerborn, enhetschef för eStöd, som är den enhet som kommer att driva stödlinjen, meddelar Region Stockholm.
Psykisk ohälsa ökar och antalet personer som mår dåligt och behöver stöd växer.
Självmord utgör 92 procent av fallen dödligt våld, och i de flesta fallen är gärningsmannen således även offret.
2023 avslutade 1617 personer självmant sina liv, enligt Björn Eklund, kommunikatör på spes, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd, skriver Dagens PS.
Detta stöd kan Hjälplinjen ge
Den nya stödlinjen drivs av Estöd, en enhet inom psykiatrin i Region Stockholm som sedan länge driver de nationella stödlinjerna Alkoholhjälpen och Droghjälpen.
Det finns en bred, samlad kompetens bakom Hjälplinjen med etablerade rutiner som kan hjälpa personer med olika slags svårigheter; från psykiska problem till svåra beroenden. Den bemannas av sjuksköterskor, psykologer, socionomer och beteendevetare.
Utöver möjligheten till samtal och skriftlig rådgivning kommer det även att finnas material till självhjälp på webbplatsen.
En viktig del i arbetet är förebyggande, både för kroppslig och psykisk hälsa, men grundläggande del är att ge stöd till personer i akuta kristillstånd och svåra livssituationer genom att lyssna, ge råd och informera.
Senaste nytt
Stress och psykiska problem ökar
Psykisk ohälsa kopplas allt mer till stress och utbrändhet. Antalet pågående stressrelaterade sjukskrivningar har ökat från 34 700 våren 2019 till 43 500 motsvarande period 2024, skriver Dagens PS.
Det är en ökning med 25 procent och innebär en ny topp enligt Försäkringskassan.
Psykisk ohälsa ökar även bland äldre personer som vanligtvis hänvisas till primärvården och sällan får det stöd de skulle behöva genom terapi, vilket hänvisas till egen bekostnad, enligt News 55.
Suicide Zero är en ideell organisation som liknar Hjälplinjen där personer också kan stöd. Skillnaden att Suicide Zero enkom riktar in sig på suicid prevention och Hjälplinjen blir därför ett bra komplement.
Läs också:
Avslöjat: De mest stressade svenskarna. Dagens PS
15 000 svenskar förlorar någon i suicid varje år. Dagens PS
Psykisk ohälsa ökar kraftigt bland äldre. News 55
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55