News55

För kriminella är detta mer lönsamt än droger

cyberattacker brott
Affärsmannen Stephen Gillett varnar för cyberattacker, och vill likställa dessa vid krigshandlingar. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix NORGE / SCANPIX
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Det finns en typ av brott som har blivit mer lönsamt än all världens droghandel och bör ses som en krigshandling. Det anser Stephen Gillett, som är ordförande och vd för bioteknikbolaget Verily.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är cyberattackerna som blir allt fler. Ämnet togs upp under en paneldiskussion under en hälsokonferens som magasinet Fortune höll i Kalifornien i veckan. 

Frågan är aktuell i hela västvärlden och inte minst i USA som har den omfattande attacken mot Change Healthcare i färsk i minne. 

Det var United Healths dotterbolag Change Healtcare som drabbades av en ransomware-attack som gjorde att många läkare inte längre kunde förnya recept eller ta betalt för sina tjänster.

United Health uppgav senare till senatorer att de hade betalat en lösensumma på 22 miljoner dollar till brottslingarna för att skydda patientdata, rapporterade bland annat CNBC.

Den amerikanska hälsotechjätten Change Healthcare utsattes för en cyberattack tidigare i år. Foto: AP Photo/Patrick Sison, File. Källa. TT

Enligt United Healths vd berodde det på att de inte hade någon multifaktorautentisering, vilket gjorde att hackare kunde komma in på en server som saknade denna grundläggande säkerhet, rapporterade AP

Change Healthcare hanterade vid tillfället så många som en av tre patientjournaler i USA. Totalt beräknas attacken från en rysk organisation ha kostat omkring 100 miljoner dollar, något som blev en stor väckarklocka för hela branschen.

Brott som måste tas på största allvar

ANNONS

Attackerna mot hälso- och sjukvården ökar och måste nu mötas med största allvar, ansåg en enig panel under Fortunes seminarium.

Stephen Gillet anser att Change-attacken kräver ett svar som liknar vad som skulle hända om ett annat land skulle sänka ett amerikanskt fartyg utanför dess kust.

“Det bör tas med samma nivå av allvar utöver den tekniska responsen. Speciellt eftersom pengar som dessa skurka tjänar på cyberbrottsligheten nu överstiger världens totala illegal narkotikahandel”.

Stephen Gillett efterfrågar nu en bättre kultur av säkerhetstänk och integritetstänkande, särskilt inom hälso- och sjukvården. 

ANNONS

Vården även utsatt i Sverige

Även i Sverige var vården den mest utsatta branschen för cyberattacker i fjol, skriver Aktuell Säkerhet. Genom att komma över känslig persondata kan kriminella sälja uppgifterna vidare till andra som sedan kapar identiteter, något som de kan använda för annan brottslighet, skriver tidningen.

Nyligen rapporterade till exempel TT att uppgifter som stulits genom en cyberattack mot Sophiahemmet låg ute till försäljning på Darknet. 

I fjol fick IT-attacker mot flera regioners webbsidor och 1177.se stor uppmärksamhet. IT-säkehetsföretaget Check Point bekräftar att attackerna har ökat kraftigt, skrev Läkartidningen

ANNONS

Läs vidare:

Varning: Hackare kan hota din hälsa

Bankerna: Så ska vi stoppa bedrägerierna

Så skyddar du dig mot investeringsbedrägerier

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS