News55

Vid vilken ålder blir du egentligen gammal? 

När känner man sig gammal?
Vid vilken ålder blir du gammal? Känner och upplever sig exempelvis Mick Jagger gammal? Här från en konsert 2 maj 2024. (Foto: TT/AP Photo/Matthew Hinton)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Är äldre människor gamla för att de har nått en hög ålder? Är Mick Jagger och resten av Rolling Stones gamla? Svaret på dessa frågor ligger främst i hur gammal man känner sig – kanske dags att släppa fram sin inre rockstjärna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med detta sagt ska man förstås acceptera sin ålder eftersom man varken kan vrida klockan framåt eller bakåt.

Det är framförallt förhållningen till livet, till sig själv och till andra människor som avgör ens emotionella ålder. Det finns 90-åringar som känner sig som 50-åringar eller yngre, liksom det finns 30-åringar som kan tas för 70-åringar. 

Man ska inte glömma att det psykiska allmäntillståndet också avgör ens ålder. En del människor har turen att få behålla det lilla barnet inom sig livet ut medan andra drabbas av svåra depressioner.

Med lite pepp och inspiration kan en äldre person fnissa och ha kul som en tonåring och det är klart att det bidrar till att man känner sig yngre.

Polly avfärdar ålderistiska uttalanden

Polly Toinbee skriver i the Guardian att hennes ålder ibland blir föremål för kommentarer på sociala medier som känns onödiga och trista – sånt man inte vill lyssna på.

Det är ingen idé att ens bemöta dem men ibland avfärdar hon ren rappakalja i stil med “Gud, finns du kvar? Jag som trodde att du tagit in på äldreboende.” 

Det visar att ålderism ligger och pyr bakom hörnet och att den kan dyka upp när man minst anar det. Ålderism kan till och med dyka upp bland gamla vänner.

ANNONS

En av Pollys bekanta, en bloggare, skrev en komplimang om henne i sin blogg; “Hon kan se ut som en snäll mormor som får dig att vika pyjamasen och sitta upp ordentligt vid tebordet.”

Kanske välmenande, men det kändes mer som ett gammalt förlegat skämt, som legat lite för länge i en dammig byrålåda. 

ANNONS

Skönt att slippa ungdomlig ångest

Välsignad med en stor och kärleksfull familj och fyra barn som fött sju barnbarn, tar Polly allt oftare pauser för leva sin lycka. En fördel med att vara äldre är att slippa den ungdomliga oron över framtiden. I dag blir livet vad det blir – och det fungerar ganska bra. 

Polly har ett långt yrkesliv som journalist bakom sig och har rapporterat från händelsernas centrum. Det är först när hon tänker tillbaka på allt hon upplevt som hon inser att hon inte är ung längre. I dag är livet dock lugnare och hon har nyligen givit ut sina memoarer.

Åldrande ingen siffra

Barbro Westerholm är ett annat exempel på hur möjligt det är att vara aktiv och ha många järn i elden trots hög ålder. Efter ett långt liv och yrkesliv som läkare, forskare och samhällsdebattör, hade hon mycket att berätta.

Vid 88 år års ålder gav hon ut sina memoarer som visserligen författats av en spökskrivare, men där hon varit delaktig från första sidan. 

ANNONS

Läs också:

Studie visar: Ålder bara en siffra trots allt

Sina Bergvall: Hon är ett levande bevis för att åldern bara är en siffra

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS