A-
A+

Arrangörer om väskförbudet: Kan gå snabbare

Publik inför helgens konsert med Madonna. Nu blir det förbjudet att ta med väskor. Arkivbild.
Publik inför helgens konsert med Madonna. Nu blir det förbjudet att ta med väskor. Arkivbild.
MusikTT

Även festival- och konsertarrangörer inför nu väskförbud, efter att polisen meddelat ett sådant direktiv på alla större evenemang i Sverige.

Inpasseringen kanske till och med kan gå snabbare, säger Joppe Pihlgren vid Svensk Live.

När polisen införde ett väskförbud på alla större evenemang i Sverige uppgav man först att förbudet gällde sportevenemang. Men vid lunchtid framgick att det också gäller konserter och festivaler.

Förbudet gäller från onsdagen och tills vidare och omfattar även handväskor. De enda undantagen görs av medicinska skäl.

Enligt Joppe Pihlgren, vd för branschorganisationen Svensk Live, var beslutet väntat. Samtidigt önskar han tydligare besked om vad som egentligen räknas som ett större evenemang.

Är en klubbspelning eller teaterföreställning ett större evenemang? Handlar det om 500 personer eller 5 000? Men det hoppas jag att vi kommer att få svar på. Vi har kontakt med polisen.

Förbudet betyder att arrangörerna får mer att göra när det gäller att informera besökarna – men vid dörrarna blir det snarare mindre jobb, tror Pihlgren.

Inpasseringen kanske till och med kan gå snabbare, eftersom man slipper att kolla en massa väskor, säger han.

"Tät dialog med polis"

TT: Kan det här sortens säkerhetsåtgärder skrämma bort besökare, tror du?

När det finns ökat terrorhot så är det klart att folk är mer försiktiga i allmänhet, men jag tror inte att det här påverkar konserter och idrottsevenemang särskilt mycket, säger Pihlgren.

Evenemangsjätten Live Nation meddelar att man nu nekar alla väskor och handväskor vid sina konserter och festivaler i enlighet med polisens beslut.

"Säkerheten på våra evenemang är alltid vår högsta prioritet och vi har sedan länge, tillsammans med arenorna, en tät dialog med polis och relevanta myndigheter", säger Peter Uksila vid Live Nation i ett skriftligt uttalande till TT.

Live Nation ska kontakta samtliga biljettköpare om vad som gäller inför evenemangen men uppmanar också alla att hålla sig uppdaterade.

I början av nästa år drar Melodifestivalen igång. Tävlingens projektledare Anders Wistbacka tror inte att väskbeslutet blir några problem.

"Blir extra akut"

"I grunden är vi positiva eftersom syftet är att öka tryggheten och vi tror att publiken har stor förståelse. Under turnén kommer vi som alltid att jobba mycket med säkerheten så att alla kan uppleva Melodifestivalen 2024 som ett lika trevligt och tryggt evenemang som vanligt", säger Wistbacka i en kommentar.

För Stockholms filmfestival kommer påbudet från polisen i sista stund. Årets upplaga invigs på tisdag. Men det kommer inte som någon överraskning och man var redan extra fokuserade på säkerhet i år, enligt festivalens producent Dharma Garde Palme.

Vi har pratat om det här med väskor och att vi inte skulle låta folk komma med stora väskor. Nu blir det extra akut och vi kommer att gå ut till publiken med en uppmaning att inte ta med sig väskor, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.