A-
A+

Busch om Skyttedal: Skadat förtroendet

Sara Skyttedal och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch under en pressträff förra året.
Sara Skyttedal och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch under en pressträff förra året.
PolitikTT

Sara Skyttedal petas som toppkandidat på Kristdemokraternas lista till EU-valet. Enligt partiet har Skyttedal haft kontakt med Sverigedemokraterna om att få ett uppdrag.

Sättet hon agerat på har varit förtroendeskadande, säger partiledare Ebba Busch.

KD:s partistyrelse och partisekreterare Liza-Maria Norlin meddelade på fredagen att man inte längre har förtroende för Skyttedal.

Det bygger på att hon haft kontakter med ett annat parti, och hennes sätt att redogöra för det, eller snarare inte redogöra, ligger bakom beslutet, säger Ebba Busch.

Enligt KD-ledaren fick partiet vetskap om Skyttedals agerande redan under hösten. Efter en intern process och samtal med Skyttedal själv, fattade partistyrelsen i torsdags beslut om att förtroendet för EU-parlamentarikern är förbrukat.

Civilminister Erik Slottner (KD), som sitter i partistyrelsen, bekräftar att det rör sig om Sverigedemokraterna som Skyttedal varit i kontakt med.

Det handlar om mer än en fika, annars hade inte förtroendet varit förbrukat.

Oklart om framtiden

Enligt Ebba Busch kommer Skyttedal trots det förbrukade förtroendet kunna vara kvar som medlem i partiet och som KD:s representant i EU-parlamentet till efter valet i sommar.

Det är min önskan men Sara Skyttedal måste själv, när hon önskar, få lov att kommentera vad hon tycker kring detta.

På X skriver Sara Skyttedal att hon väntar med att kommentera beslutet och turerna.

"Jag kommer berätta vad som hänt med mina ord, men inte i dag", skriver Skyttedal.

Hennes ersättare ser i stället ut att bli Alice Teodorescu Måwe. Debattören, som tidigare arbetat med Moderaternas idéprogram, föreslås av valberedningen bli partiets nya toppkandidat till Europaparlamentet.

Alice har varit med och flyttat den politiska debatten i Sverige i flera avgörande frågor och vår förväntan är att hon ska fortsätta göra precis just det, säger Ebba Busch på en pressträff.

Den nya omstöpningen i KD inför EU-valet kommer, med största sannolikhet, klubbas igenom på en extra partifullmäktige i februari.

Stökig process

Det har varit en minst sagt stökig process kring vem som ska toppa KD:s lista i EU-valet.

Skyttedal petades förra året som toppnamn till förmån för kollegan David Lega. Skyttedal hade dessförinnan skapat rubriker när hon i strid mot partilinjen förespråkade legalisering av cannabis och berättade att hon själv använt det.

Skyttedal tog sig dock tillbaka och vann till slut striden sedan KD:s partifullmäktige hållit en slutgiltig omröstning och gått emot valberedningens förslag.

I samma veva valde David Lega att hoppa av sin kandidatur. På X skriver det tidigare förstanamnet att han ser fram emot nya utmaningar efter avslutad mandatperiod.

"Jag hoppas också att dagens presskonferens äntligen är den sista partiet behöver lägga på att prata om Sara Skyttedals agerande i alla möjliga frågor och att kommande dagar kommer att handla om politiken istället", skriver Lega.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.