A-
A+

FN-domstol: Israel måste förhindra folkmord

Joan E Donoghue, chefsdomare i Internationella domstolen i Haag.
Joan E Donoghue, chefsdomare i Internationella domstolen i Haag.
MellanösternTT

Internationella domstolen i Haag (ICJ) beordrar Israel att förhindra handlingar som kan utgöra folkmord i Gaza. Men domstolen kräver inte något omedelbart stopp för striderna.

Som alla andra länder har Israel rätt att försvara sig, kommenterar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel måste släppa in nödhjälp, förhindra alla handlingar som kan utgöra folkmord samt "förebygga och bestraffa" uppvigling till folkmord, enligt ICJ:s beslut.

Domstolen är mycket medveten om omfattningen av den mänskliga tragedi som utspelar sig i regionen och är djupt oroad över de fortsatta förlusterna av liv och mänskligt lidande, säger chefsdomaren Joan E Donoghue.

Dessutom kräver ICJ att Hamas släpper gisslan.

Netanyahu: Skandalöst

I en första kommentar säger Benjamin Netanyahu att Israel "kommer att fortsätta att göra det som är nödvändigt för att försvara vårt land och försvara vårt folk".

Anklagelserna mot Israel om folkmord är inte bara fel, de är skandalösa och anständiga människor överallt borde motsätta sig dem, säger han i ett kort tv-sänt uttalande.
Som alla andra länder har Israel rätt att försvara sig. Detta motbjudande försök att neka Israel denna grundläggande rättighet är en uppenbar diskriminering mot den judiska staten, och det blev med rätta avvisat.

Tar sig an målet

ICJ meddelar också att domstolen tar sig an målet där Sydafrika anklagar Israel för folkmord i kampen mot Hamas, efter krigsutbrottet som kom efter palestinska Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober.

Sydafrika anför att Israels krigföring är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen som antogs av FN 1948. Israel nekar till folkmordsanklagelserna.

Fredagens beslut är ett första utslag i rättsprocessen som väntas pågå i flera år. Något beslut om att Israel omedelbart ska avbryta alla stridshandlingar i Gaza kom inte, i motsats till vad vissa bedömare hade väntat sig.

Sydafrika hyllar

Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger att man från svensk sida kommer att analysera fredagens utslag från domstolen noga.

Sverige har en stor respekt för domstolen, så vi tar domstolens uttalanden och eventuella beslut på allvar, säger han till TT.

Han välkomnar också ICJ:s beslut om att Israel måste vidta åtgärder för humanitär hjälp till Gaza.

Det är något som den svenska regeringen flera gånger tagit upp, säger Billström.

ICJ är FN:s högsta domstol och dess beslut är rättsligt bindande, men möjligheterna att se till att de efterlevs är i praktiken begränsade.

Sydafrika är ingen diplomatisk tungviktare, men landets styrande ANC – som Nelson Mandela ledde från en anti-apartheidbefrielserörelse till ett politiskt parti i regeringen – har behållit sin starka pro-palestinska hållning även efter Mandelas död 2013.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.