A-
A+

Fusk och snus – turerna kring Fröken Snusk

Fröken Snusk har hamnat i blåsväder. Arkivbild
Fröken Snusk har hamnat i blåsväder. Arkivbild
NöjeTT

Anklagelser om manipulerade strömningar, krav på att portas från Melodifestivalen och olaglig snusförsäljning. Och nu hot om en ny polisanmälan. Fröken Snusk är minst sagt i blåsväder.

Detta har hänt i turerna kring epadunkdrottningen.

Under 2022 släpper den anonyma artisten Fröken Snusk, tillsammans med producenten Rasmus Gozzi, låten "Rid mig som en dalahäst". Den blir en superhit och hon kröns till drottning av epadunk – musikgenren exploderar.

Ett år senare släpper Fröken Snusk låten "Homofil" och anklagas för att vara homofob. Hon menar att det hela är en missuppfattning.

Reagerar på strömningssiffror

I december 2023 avslöjas det att Fröken Snusk ska delta i Melodifestivalen med låten "Unga & fria". Samma månad reagerar branschorganisationen Ifpi på anmärkningsvärt höga strömningssiffror på Spotify för låtarna ”Gynekologen” och ”Rid mig som en dalahäst”.

En månad senare tar Spotify bort flera av Rasmus Gozzis låtar, bland annat ”Rid mig som en dalahäst”.

"Även om vi inte kommenterar enskilda fall så vidtar vi åtgärder om vi upptäcker manipulerade streams," säger Spotify till DN på frågan om varför låten plockats ner.

Avslutar samarbete

Röster höjs, bland annat från Expressens ledarredaktion, med krav på att stoppa Fröken Snusk i Melodifestivalen på grund av misstankarna om manipulerade strömningssiffror.

SVT svarar att man inte kan stoppa någon "på grund av spekulationer" och att enbart strömningar inte kvalificerar någon till att ställa upp i tävlingen.

Musikdistributören Amuse, som låter artister ladda upp musik till olika plattformar, avslutar i mitten av januari samarbetet med Rasmus Gozzi och Fröken Snusk och hänvisar till sina rutiner mot manipulerade spelningar.

Som lök på laxen polisanmäler Ljungby kommun Fröken Snusks juldagskonsert för att ha sålt vitt snus utan tillstånd, vilket Smålänningen avslöjade i torsdags.

Kommenterar inte

Fröken Snusk kommenterar inte anklagelserna om fejkade strömningar, men skriver på Instagram att all musik ska vara tillbaka den 4 februari. Hon avslöjar samtidigt att det då också ska släppas 490 låtar. Det framgår inte var de ska släppas eller om det rör sig om ny musik.

Den 19 januari är hiten "Rid mig som en dalahäst" tillbaka på Spotify, men med titeln "Dalahäst" och i ett annat utförande. Låten uppges vara utgiven av Dalahäst records i stället för Gozzi records som tidigare.

Som låtskrivare står Oscar Ek i stället för som tidigare André Zuniga och Rasmus Gozzi. Ek förnekar dock att han har skrivit låten och överväger att göra en polisanmälan, skriver Expressen.

På söndagen är plötsligt även "Dalahäst" bortplockad från Spotify.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.