A-
A+

Kiana tävlar mot idolen Loreen: "Starstruck"

Kiana tävlar i Melodifestivalen med 'Where did you go'.
Kiana tävlar i Melodifestivalen med "Where did you go".
MelodifestivalenTT

Kiana debuterar i Melodifestivalen på lördag och fyller 16 samma dag. Hon är dessutom ett stort Loreen-fan – men vill inte tänka på att hon tävlar mot idolen.

Jag är helt starstruck, men jag ser det inte som en tävling, säger hon.

Annons

Annons

Smash Into Pieces debuterar i Melodifestivalen.
Smash Into Pieces debuterar i Melodifestivalen.
Loreen vill 'måla upp en tavla' för publiken med sitt nummer.
Loreen vill "måla upp en tavla" för publiken med sitt nummer.

Kiana slog igenom i "Talang" 2021 och är först ut i den sista deltävlingen i Melodifestivalen. Ett av hennes tidiga minnen är från när Loreen vann med "Euphoria" 2012, då Kiana bara var fem år gammal.

Jag har sett upp till henne sedan dess och nu får jag vara i samma rum. Vi har pratat och hon kändes så himla omhändertagande och välkomnande. Som att man är två artister på samma nivå, det är galet.

Det finns fler debutanter i sista deltävlingen: Signe & Hjördis, Emil Henrohn och rockbandet Smash Into Pieces.

Det här är ett nytt forum för oss, medger sångaren Chris Adam.

Internationell karriär

Bandet har släppt flera album, har en internationell karriär och kom precis hem från en turné med amerikanska rockbandet Evanescence.

Vi har fått vänja oss vid den här typen av arenor. Som tur är, säger gitarristen Benjamin Jennebo.
Skillnaden är väl att det är 70 kameror på den här arenan – och att det kommer att vara miljoner som tittar på oss i tv, fyller Chris Adam i.

Axel Schylström hade i fjol den mest gillade bilden på svenska Instagram. Han deltog i Melodifestivalen 2017 och medverkar i år även som låtskrivare till Theoz. Just nu beskriver han läget som ”under kontroll”, men oroar sig för konsekvenserna av för hög vätsketillförsel precis innan direktsändning.

Jag dricker helt sinnessjuka mängder vatten, vilket medför att jag ofta blir kissnödig när jag står på scen. Sedan kan jag inte sitta still heller. Säkert en halvtimme innan sändning kommer jag inte att sitta ner utan gå runt.

Han sammanfattar:

Jag dricker galna mängder vatten och knallar omkring som en dåre!

Annons

Annons

"Brutalt tacksam"

Förväntningarna från branschen och publiken är förmodligen som högst på Loreen. Hon försöker avskärma sig från all form av förhandshajp, men det är svårt när frågorna från den församlade presskåren till stor del handlar om den.

Nu har ni allihop avslöjat detta för mig. Jag gör bara tre saker: jag tränar, äter, sover och fokuserar på det här numret. Men det sagt så är jag brutalt tacksam och ödmjuk, för man vet aldrig. Det viktigaste för mig är att ge en upplevelse, numret ska kännas som en tre minuters berg-och-dalbana.

Loreens scennummer är tekniskt avancerat och artisten beskriver hur hon går från teknikfokuserad till "andlig" ju mer hon repeterar. Något som kan lägga krokben är de långa lösnaglar som hon bär, gjorda i rökkvarts av en konstnär och nageldesigner.

Under en av de första repetitionerna slets också en av dem av vilket ledde till blodvite.

Jag är ganska aggressiv i mina rörelser och mycket kan hända: jag kan också få lite hår i ögat på grund av fläkten. Men that’s the name of the game och jag gör det för konsten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.