A-
A+

Klart: Hamilton lämnar Mercedes för Ferrari

Lewis Hamilton. Arkivbild.
Lewis Hamilton. Arkivbild.
Formel 1TT-AP

Sjufaldiga formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton byter stall – från Mercedes till Ferrari nästa säsong.

"Jag har haft elva fantastiska år med det här teamet och jag är så stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans", säger britten i ett uttalande på Mercedes hemsida.

Uppgifterna i flera medier slog ned som en bomb under torsdagen och några timmar senare bekräftade Mercedes att Hamilton lämnar efter årets säsong. Kort senare meddelande konkurrenten Ferrari att britten är klar för det italienska stallet.

"Det är rätt tid för mig att ta det här steget och jag är glad över att ta mig an en ny utmaning", säger Lewis Hamilton.

Ersätter Sainz

Ferrari har endast bekräftat att britten kör för stallet nästa säsong och att det rör sig om ett kontrakt över flera år. Där blir Hamilton stallkamrat med Charles Leclerc, Monaco. Senare under torsdagen skrev spanjoren Carlos Sainz på X att föraren lämnar Ferrari efter säsongen 2024.

Den 39-årige Hamilton skrev förra sommaren ett nytt tvåårskontrakt med Mercedes som gällde även över säsongen 2025, men han väljer nu att utnyttja en klausul i sitt kontrakt och bryter det i förtid, enligt formula1.com.

Vem som ska ta över efter Lewis Hamilton i Mercedes är oklart. Landsmannen George Russell har kontrakt med stallet även 2025.

Ingen seger sedan 2021

"Vi accepterar Lewis beslut att anta en ny utmaning. Det är spännande att fundera över vilka möjligheter vi har framöver", säger stallchefen Toto Wolff.

Som Mercedesförare tog Hamilton sex VM-titlar mellan 2014 och 2020 – hans första titel tog han 2008 som McLaren-förare.

Hamilton har vunnit flest F1-lopp i historien med 103 segrar, men han har inte vunnit ett race sedan december 2021.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.