A-
A+

Macron: Hoppet står till vilja och innovation

Frankrikes president Emmanuel Macron gästar Studentafton på Lunds universitet.
Frankrikes president Emmanuel Macron gästar Studentafton på Lunds universitet.
PolitikTT

Studenter som värmt upp med Marseljäsen mötte en fransk president på strålande humör i Lunds universitetsaula. Men studenternas frågor speglar känslan av att leva i en mörk tid. Vad vill Emmanuel Macron säga till de unga – finns det hopp?

Ja, presidenten, som kommit till studentaftonen i sällskap med sin fru Brigitte Macron och det svenska kungaparet, tycker att det finns hopp.

När man ser på mänskligheten har vi alltid lyckats möta utmaningarna, säger president Macron.

När det gäller kriget i Ukraina står hoppet till ett starkt Europa. När det gäller klimatförändringarna står hoppet till innovationer.

Jag tror att vi har en lösning på klimatförändringarna, det bygger på vilja och innovation. Vi gör jobbet, mer eller mindre, i Europa, säger han.

Verktygen på plats

Mer behöver visserligen göras, men exempelvis Frankrike är på god väg, anser han. Nu finns strategin och verktygen på plats och därför är han inte orolig.

En annan student vill höra presidentens synpunkter på vilken relation Europa ska ha till Ryssland på sikt, när kriget i Ukraina är över. Ska Ryssland isoleras eller integreras?

Till att börja med handlar det om att Ryssland ska ta fullt ansvar för det som den ryska ledningen kallar "den militära specialoperationen", framhåller presidenten.

Vi vill inte eskalera, vi vill inte ha ett världskrig, men vi har inte råd att låta Ryssland vinna kriget. Vi måste göra allt vi kan, säger han.

Nu handlar det om att öka stödet till Ukraina och att anpassa det. Europas industrier måste pressas att producera mer av det som Ukraina behöver för att försvara sig. Därtill bör Ukraina på sikt välkomnas in i både EU och Nato, menar han.

Ingen pyttipanna

Efter det att kriget avslutats måste nya säkerhetsstrukturer byggas i Europa för att få till en varaktig fred med Ryssland, framhåller presidenten.

I förväg hade det talats mycket i medierna om att det franska presidentparet skulle bjudas på pyttipanna med bearnaisesås, en klassisk studentaftonrätt.

Men efter att ha deltagit i fransk allsång på scenen, där presidenten såg lite bortkommen och generad ut eftersom han inte till fullo kunde texten, hastade presidenten i sällskap med sin fru och det svenska kungaparet vidare till en mottagning i den så kallade AF-borgen, som avslutade det två dagar långa statsbesöket i Sverige.

Där serverades den franska republikens president en cocktailmeny med bland annat gravad lax med fänkål och dillkräm, spickeskinka med kronärtskockspuré och picklad svamp, tarteletter med räkor och västerbottenpaj med löjrom, skriver Kristianstadsbladet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.