A-
A+

Måns Zelmerlöw möter Ronja på ny turné

I vår ger sig Måns Zelmerlöw ut på sin första konserthusturné.
I vår ger sig Måns Zelmerlöw ut på sin första konserthusturné.
MusikTT

Med "Ronja Rövardotter" i bagaget ger sig Måns Zelmerlöw ut på sin första konserthusturné någonsin. Han har hela sitt band med sig på resan.

Jag har nog aldrig varit så taggad på en turné, säger Måns Zelmerlöw.

Annons

Annons

Namnet på turnén är 'Vårskrik'. Det är hämtat från Astrid Lindgrens 'Ronja Rövardotter'.
Namnet på turnén är "Vårskrik". Det är hämtat från Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter".
Måns Zelmerlöw och hans band spelar in sina låtar på Atlantis Studio i Stockholm.
Måns Zelmerlöw och hans band spelar in sina låtar på Atlantis Studio i Stockholm.

"Vårskrik" är namnet på Måns Zelmerlöws kommande turné. Det är en referens från Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter".

Jag hittade en bild på mig själv där jag stod och skrek och så tänkte jag att den var cool. Sen har jag alltid älskat Ronja även om det kanske låter lite pretentiöst med "Vårskrik", men det kan det väl få vara på en konserthusturné? säger Måns Zelmerlöw.

Det är inte bara namnet på turnén som är hämtat från "Ronja Rövardotter".

Vi har skrivit en låt som utgår från "Rövarvisan" fast det blir en svensk poplåt av den. Vi ska spela in den i dag så vi vet inte riktigt hur det kommer att låta. Det kan vara ett genialt drag eller så är det ett totalt platt fall.

Förutom en ny popversion av "Rövarvisan" blir det även en hel del hits. Dessutom får man för första gången höra bidraget som Måns Zelmerlöw hade tänkt ställa upp med i Melodifestivalen 2015 men där det till slut blev "Heroes" i stället.

Det blir också de låtar som jag har längtat efter att få spela live. Vi ska också gräva upp "Hope & glory" för första gången på säkert tio år.

"Vara mer personlig"

Det här är en turné som han ser fram emot extra mycket eftersom han får göra den tillsammans med några av sina bästa vänner.

Det var länge sedan som jag och mitt band spelade ihop, men det var även länge sedan som vi fick sitta i en turnébuss, sova i en turnébuss och vakna upp i en annan stad.

Trots att han har lång erfarenhet av att turnera, både i Sverige och i Europa, blir det hans första konserthusturné.

Det är något speciellt med konserthus. Du får vara mer personlig och mer konstnärlig än vad man är på en festivalturné där man ska försöka hålla tempo hela tiden. Nu får jag även chans att välja låtar som betyder mer för mig.

Det speciella med den här turnén är just möjligheten att få vara mer personlig, menar han.

Jag kommer att få prata om låtarna, hur jag har skrivit dem, vilka historier som ligger bakom, det har jag aldrig fått göra tidigare.

Annons

Annons

Ett stopp i London

Måns Zelmerlöw och hans band besöker över 20 svenska städer, men det blir även ett stopp i London, där han vanligtvis bor tillsammans med sin fru och tre barn.

Det var självklart att vi skulle göra det. Jag har drömt om att spela i England ända sedan jag spelade där senast, vilket var 2017.

Enligt Måns Zelmerlöw är det stor skillnad på att möta en internationell publik jämfört med en svensk.

De har inga förväntningar på mig och det betyder att jag får vara precis den artist jag vill vara på scen. Det är mycket mer fritt för mig.
Däremot kommer det att finnas en hel del Astrid Lindgren-kopplingar som nog blir svåra att ta med sig till en brittisk klubb. Som att sjunga "Rövarvisan", jag vet inte om det kommer att gå hem så vi kanske får göra om lite, säger han och skrattar.

Ett hektiskt år

Det senaste året har Måns Zelmerlöw haft ett fullspäckat schema med bland annat inspelning av "Masked singer", "Så mycket bättre" och en julkonsertturné med Carola. I augusti blev han dessutom pappa till ännu en son.

Det har varit fantastiskt på många sätt men det senaste halvåret har varit en logistikfest. Sedan är det svårt att säga nej till saker när det är så roligt. Men som tur är har jag en manager som älskar logistiskt kaos.

Nu väntar premiären av "Vårskrik" där första stoppet blir i Piteå den 3 mars. Sedan ska han göra en podcast om Eurovision Song Contest, och efter det väntar en lång ledighet.

Det har jag lovat både mig själv och min familj, säger Måns Zelmerlöw.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.