A-
A+

Misstanken: Polis pressade till gänginfiltration

Rättegången mot de två poliserna pågår bakom stängda dörrar vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Rättegången mot de två poliserna pågår bakom stängda dörrar vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
BrottTT

En polis i södra Stockholm står åtalad för att ha försökt förmå en person att infiltrera ett kriminellt nätverk – trots att avhopparverksamheten försökte få personen att lämna gänglivet. Polisens agerande var förenat med livsfara, anser åklagaren.

Polisen är åtalad för två fall av grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt samt grovt narkotikabrott.

Enligt åtalet har han bland annat hösten 2022 påverkat en person "till att infiltrera och ge information" om brott i ett nätverk. Det gjorde han trots att det fanns en hotbild mot personen som innebar risk för livet, och trots att det inte ingick i hans uppdrag att hantera sådana källor.

Polisen ska även ha kontaktat kollegor på avhopparverksamheten som personen var i kontakt med, för att framföra att hotbilden mot personen inte var av sådant slag som påstods.

Vidare ska han ha förmått personen att vara kontaktbar på telefon för nätverket, trots att avhopparverksamheten uttryckligen bett personen att ha den avslagen.

Risk för liv

Brottet är grovt, anser åklagare Marianne Nordström, då mannen "allvarligt missbrukat sin ställning som polisman" och agerandet inneburit en risk för personens liv.

En lokal avhopparsamordnare är kallad som vittne och ska bland annat berätta om att man försökte få bort personen från gänget. Samma polis ska vittna om att polisen sagt att han ville ha personen som informatör i ett nätverk sedan hans förra informatör dödats.

En annan polis ska vittna om att denne "framhållit riskerna för att personen blir mördad, varvid NN (polismannen) vägt dennes liv mot att andra riskerar att bli dödade".

Skydda familjen

Av åtalet framgår att polisen sagt att han kunde hjälpa personen på olika sätt, bland annat genom att skydda denne och dennes familj, i utbyte mot information.

Delar av stämningsansökan är sekretessbelagd och åklagare Marianne Nordström säger att hon inte kan ge några kommentarer.

Det finns en anledning till att det är maskat och det är för att det finns sekretess. Jag kan inte svara på några frågor, säger hon.

I målet är ytterligare en polis åtalad, misstänkt för grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt, grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Narkotikabrotten som de misstänks för gäller droger som bland annat ska ha transporterats, packats om och förvarats på ett olovlig sätt.

Rättegången i målet pågår i Södertörns tingsrätt. Poliserna har suttit häktade sedan september. De förnekar brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.