A-
A+

Så låter Fröken Snusk i Melodifestivalen

Fröken Snusk tävlar med låten 'Unga & fria' i Melodifestivalen. Pressbild.
Fröken Snusk tävlar med låten "Unga & fria" i Melodifestivalen. Pressbild.
MelodifestivalenTT

En hyllning till Norrland, "Lejonkungen"-vibbar från Gävle och en oväntat sprudlande Fröken Snusk. Det väntar i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg.

Maria Sur drar upp tempot i årets Melodifestivalbidrag. Pressbild.
Maria Sur drar upp tempot i årets Melodifestivalbidrag. Pressbild.
Engmans Kapell längtar hem till Norrland. Pressbild.
Engmans Kapell längtar hem till Norrland. Pressbild.
Dear Sara tävlar med låten 'The silence after you'. Pressbild.
Dear Sara tävlar med låten "The silence after you". Pressbild.
C-Joe tar in afrobeats i Melodifestivalen. Pressbild.
C-Joe tar in afrobeats i Melodifestivalen. Pressbild.
Liamoo tar ned tempot med låten 'Dragon'. Pressbild.
Liamoo tar ned tempot med låten "Dragon". Pressbild.

1. Maria Sur – “When I’m gone”

Ukrainska Maria Sur har lämnat de sorgesamma balladerna bakom sig. Bidraget “When I’m gone” har betydligt snabbare tempo och kan beskrivas som en mörk dansdänga med EDM-doftande sound. Det är ösiga trummor, suggestiva syntslingor och när Sur wailar loss i refrängen visar hon sina starka röstresurser. I fjol gick hon direkt till final.

2. Engmans Kapell – “Norrland”

Ingen kan ta miste på var deltävlingens äldsta debutanter Engmans Kapell stammar från: det är Norrland, närmare bestämt Hälsingland. Att bredda sin målgrupp och försöka nå 59 procent av Sveriges yta kan kanske visa sig vara ett smart drag. Det är gran- och talldoftande svensk country i stil med Hasse Kvinnaböske komplett med fiol och tonartshöjning i slutet.

3. Dear Sara – “The silence after you”

Samiska artisten Dear Sara går emot föregående bidrags Norrlands-romantisering och satsar på ett stabilt pop-sound på engelska tillsammans med en dansk låtskrivare. Egentligen heter hon Sara Nutti, kommer från Karesuando och deltog i “X Factor” 2012. “The silence after you” har en medryckande refräng och sångerskan själv en hes och personlig röst.

4. C-Joe – “Ahumma”

Deltävlingens tredje debutant dundrar in med en afropoplåt som omedelbart klistrar sig fast på hjärnan med sin nonsensrefräng. Textraden “Ahumma mamama yeah” upprepas likt ett mantra som hämtat från “Lejonkungen”. Artisten C-Joe, alias Charles Koroma, har rötterna i Sierra Leone, men är uppvuxen i Gävle och beskrivs som en pionjär inom svensk afrobeat.

5. Liamoo – “Dragon”

Liamoo sjunger att han är en drake som sprutar eld – eller om han har fångat en drake, det är lite oklart. “Idol”-vinnaren deltar i Melodifestivalen för fjärde gången och alla gånger tidigare har han gått direkt till final. “Dragon” är mörkare och något sävligare än vi är vana att höra artisten, men ändå för snabb för att kallas ballad.

6. Fröken Snusk – “Unga och fria”

Fröken Snusk sladdar in i Melodifestivalen med något som låter som om man kört en Drängarna-låt genom epatraktorns oljefilter. “Unga och fria” är en oväntat dumglad midsommardänga som lär spelas flitigt på bensinmacksparkeringar i hela landet innan våren är över. Det enda smolket i den snart överfyllda glädjebägaren är anklagelserna om manipulerade lyssningssiffror samt eventuella röstproblem som belagt Fröken Snusk med talförbud.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.