A-
A+

Skrällvarning i Melodifestivalen i kväll

Paul Rey är med för tredje gången på fyra år, men har inte i förhandssnacket inför den tredje deltävlingen i Lidköping.
Paul Rey är med för tredje gången på fyra år, men har inte i förhandssnacket inför den tredje deltävlingen i Lidköping.
MelodifestivalenTT

Förhandssnacket har handlat om Nordman och Marcus & Martinus i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen.

Men det finns en annan artist som seglar upp som publikens favorit efter genrepet i Lidköping.

Annons

Annons

Marcus & Martinus är storfavoriter i Lidköping.
Marcus & Martinus är storfavoriter i Lidköping.
Svenne & Lotta i Melodifestivalen 1975. I kväll hyllas de och väljs in i Hall of fame.
Svenne & Lotta i Melodifestivalen 1975. I kväll hyllas de och väljs in i Hall of fame.

Melodifestivalen går in på andra halvan av startfältet i kväll när deltävling tre av fyra avgörs i Lidköping. Som väntat fick Marcus & Martinus det största jublet när de uppträdde på fredagskvällens genrep inför publik.

Norrmännen toppar också överlägset den publikundersökning Melodifestivalklubben traditionsenligt gjorde på genrepspubliken. Duon fick hela 45,5 procent av rösterna för sin låt "Air".

Den andra stora förhandsfavoriten har varit Nordman, inte minst på grund av gruppens långa och framgångsrika karriär. Men Mats Wester och Håkan Hemlin hamnar bara på tredje plats med 10,7 procent av rösterna.

Splittring

I stället seglar Paul Rey fram som något av en skräll. Malmöartistens bidrag "Royals" föredras av 19,4 procent av de som har röstat.

Det är stor splittring av rösterna mellan Nordman och (dansbandet) Casanovas. De lockar samma demografi, men i den riktiga omröstningen kan man ju rösta på flera artister, så det kanske betyder att Nordman har en chans, analyserar Ben Robertson i Melodifestivalklubben resultatet av publikomröstningen.

Melodifestivalklubben frågade 692 slumpvis utvalda åskådare i Lidköping, så resultatet är inte statistiskt säkerställt utan får tas med en nypa salt. Inför deltävlingen i Linköping förra veckan fick till exempel Theoz överlägset flest röster, men missade finalen.

Annons

Annons

Trivs i skuggan

Däremot hade publikundersökningen "rätt" och prickade in båda finalisterna i den första deltävlingen i Göteborg, Tone Sekelius och Jon Henrik Fjällgren, Arc North featuring Adam Woods.

Trots att han är med för tredje gången på fyra år och har varit i final båda tillfällena han tävlat förut så har inte Paul Rey nämnts bland förhandsfavoriterna, bredvid Nordman och Marcus & Martinus.

Det passar honom.

Jag har ingenting emot att vara i skuggan av deras medverkan. Det är bra att de tar pressen och alla förväntningar. Det funkar fint, säger han.

Men Paul Rey har kommit sexa i Melodifestivalen som bäst, för tre år sedan. Så han har en publik och hans låt "Royals" ska nog alltså inte räknas bort.

Jag är ärligt talat bara glad över att vara med. Sen är det sjukt kul att kunna ställa upp med en låt som är annorlunda jämfört med mina andra låtar. Den är mer energiskt storslagen och det gillar jag mer.
Sen får vi se hur det går, det är utanför min kontroll.

Afro-dite hyllar

Vid sidan om tävlandet ska den klassiska schlagerduon Svenne & Lotta att hyllas och väljas in i Melodifestivalens Hall of fame, några månader efter Svenne Hedlunds död i fjol.

Afro-dite kommer att sjunga sin version av Svenne & Lottas låt "Bang, en boomerang" som kom trea i Melodifestivalen 1975. Kopplingen till Afro-dite är att gruppmedlemmen Blossom Tainton Lindquists pappa Graham gjorde koreografin till originalframträdandet för 48 år sedan.

Även Petra Mede väljs in i Melodifestivalens Hall of fame. Hon har lett tävlingen två gånger samt även varit värd för Eurovision Song Contest.

Dessutom ska programledaren Farah Abadi att uppträda på scen med Dolly Style, gruppen som har tävlat i Melodifestivalen tre gånger och gör kvällens öppningsnummer.

Melodifestivalen sänds klockan 20 i SVT1.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.