A-
A+

USA får löften med krav från saudisk prins

USA:s utrikesminister Antony Blinken i möte med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
USA:s utrikesminister Antony Blinken i möte med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
MellanösternTT-AP-AFP

USA:s utrikesminister Antony Blinkens möte med Saudiarabiens mäktige kronprins Mohammed bin Salman inledde Blinkens rundresa i konfliktens Mellanöstern.

Saudierna säger att en normalisering med Israel är möjlig, men bara om palestinierna får en egen stat.

Blinken underströk i sin tur att det humanitära nödläget i Gaza måste förbättras och att konflikten på Gazaremsan "inte får spridas", enligt ett uttalande från amerikanska utrikesdepartementet.

Saudiarabien och Israel tros ha varit mycket nära att normalisera relationerna mellan de två länderna under hösten, men försöken förstördes av Hamas attacker mot Israel den 7 oktober.

Bryta dödläge

Beskedet från saudiske kronprinsen på måndagen var en del i en större plan för regionens framtid, där en palestinsk stat inrättas samtidigt som Israels närmaste grannländer lägger ned hoten mot den israeliska staten.

Men det första målet för Blinkens rundresa är att bryta dödläget i de pågående samtalen om en vapenvila i Gaza. Indirekta förhandlingar mellan Israel och terrorstämplade Hamas om vapenvila och frisläppande av gisslan ser ut att ha gått i stå.

Frankrikes nyutnämnde utrikesminister Stéphane Séjourné befinner sig redan i regionen för att försöka medla fram en "humanitär vapenvila". Tysklands förbundskansler Olaf Scholz framförde åsikten att "den enda hållbara vägen framåt är en tvåstatslösning" i ett telefonsamtal till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Femte resan

Men Israel och islamistiska Hamas står fortsatt långt ifrån varandra i förhandlingar.

Hamas villkor för en vapenvila är sådana att Israel "aldrig kan acceptera dem", sade Netanyahu. Han ansåg även att en seger över Hamas innebär ett "dödligt slag" mot både Hamas och de grupper som stöds av Iran.

Representanter för Hamas meddelar att förslag övervägs, men de är i övrigt tystlåtna.

Det är Blinkens femte rundresa i Mellanöstern, men sedan hans senaste besök har nya stridszoner öppnats i och med USA:s och Storbritanniens attacker mot Iranstödda islamistiska grupper i Syrien, Irak och Jemen.

Blinken ska även att besöka Qatar, Egypten och Israel och den av Israel ockuperade Västbanken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.